Празникът на "Младото Божоле" ще бъде отбелязан днес в София

Празникът на "Младото Божоле" ще бъде отбелязан днес в София

От вече близо 20 години тази традиция се спазва и в България. Основна заслуга за провеждането на празника на "Младото Божоле" в нашата страна през последните години има и Френско-българска търговска и индустриална камара, която всяка година събира предприемаческия и политическия елит на страната на прием в чест на "Божоле Нуво". 

Тази година Камарата ще посрещне гостите на 17 ноември в зала 3 на НДК от 19:30 часа. Церемонията се провежда под патронажа на Н.Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България. Официални гости на събитието се очаква да бъдат още вицепрезидентът на България Илияна Йотова и министърът на финансите Росица Велкова.

"Денят на Божолето” традиционно се празнува в цял свят и тържественото представяне започва с фразата "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" (Новото Божоле дойде!). Този ритуал се спазва и в България, където всяка година в третия четвъртък от месец ноември започва консумацията на младото френско вино. Едва след това, според Закона за виното във Франция, може да стартира продажбата му на световния пазар.

Източник: БТА


Дата: 17.11.2022