Празник на минералната вода отбелязват в Баните от 5 до 7 май

Празник на минералната вода отбелязват в Баните от 5 до 7 май

Балнеоложкият център в Родопите  празнува традиционно на Гергьовден, когато според вярванията се смята, че минералните извори са още по-целебни. Първа копка на нов петзвезден СПА комплекс ще бъде направена на 6 май в Баните, заяви пред БТА кметът на общината Павлин Белчев.  Според него новият комплекс и изграждащият се аквапарк са важни за Баните инвестиции, които са важен знак, че в общината си струва да се инвестира за развитие на туризма. 

Тридневната празнична програма включва концерти на Васил Найденов, Валя Балканска и Петър Янев, Емилия, Росица Пейчева, оркестър „Рожен“, Николай Славеев и др.  Предвидени са турнири по хокей на трева и футбол, латинотанци и детска шоупрограма. 

Аквапаркът и петзвездният хотелски комплекс са нужни, за да може Баните да отговори на очакванията на друг сегмент туристи, търсещи по-висококачествена услуга, допълни Павлин Белчев. Изграждащият се аквапарк е инвестиция на холандски гражданин, като плановете са водният обект да бъде готов до 1 година. Към аквапарка също е предвиден хотелски комплекс, който ще бъде пуснат в действие на по-късен етап. 

Туристическото развитие на общината се съживява постепенно след пандемията, коментира кметът. Според него общинската администрация прави всичко възможно за облагородяване на населените места в общината, изграждане и рехабилитация на базовата инфраструктура. След приключилия ремонт на пътя Баните – Соколовци, балнеоложкият център има нормален пътен достъп. 

Хиляди гости се очакват в Баните за Празника на минералната вода. Родопската община е известна от десетилетия с лековитите минерални извори, препоръчвани при диагнози на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, заболявания на стомашно-чревния тракт и др.  Минералната вода в Баните е известна и с радиопротективното си действие. 

Източник: БТА