Православната църква отбелязва Богоявление, имен ден имат над 133 хиляди българи

Православната църква отбелязва Богоявление, имен ден имат над 133 хиляди българи

В храмовете по време на Великия водосвет се приготвя богоявленска вода за здраве и душевно очистване на вярващите. По традиция на празника се освещават също и домовете на християните, армейските знамена, реките и водоемите.

На Йордановден имен ден празнуват над 133 хиляди българи.

Според евангелските разкази, когато навършил 30 години и преди да излезе на обществена проповед, Исус Христос се кръстил от Йоан Предтеча в река Йордан. При кръщението небесата се отворили. Светият Дух във вид на гълъб слязъл върху Исус. Отгоре прозвучал Божият глас, че Христос е неговият възлюбен Син, който има неговото благоволение.

От древността Църквата нарича Господнето Кръщение - Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност като осезателно се явява в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух.

При Кръщението си в Йордан като въплътен Бог, Христос осветил водното естество, затова на празника се прави Велик водосвет.

"Чрез кръст и Светия дух се освещава водата за благоденствие, за успех през годината."

"Това е денят, когато е хубаво свещениците да бъдат поканени в домовете, за да поръсят с богоявленска вода, за да има благословия върху дома. Всичко да се освети."

В Ловеч на Богоявление по традиция преди спасяването на кръста ще бъдат осветени бойните знамена на военни формирования, а митрополит Гавриил ще води литийното шествие от катедралата до Богоявленския мост, където ще е самият ритуал.

Празничната програма посветена на Светото Богоявление  ще започне със Златоустова Света Литургия, в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на  Ловеч.

В 11.00 ч. на площада пред храма ще бъде отслужен Велик водосвет.  Ловчанският митрополит Гавриил ще освети бойните знамена на военните формирования.

След това ще поведе литийното шествие с богоявленския кръст към моста пред общината откъдето  той ще бъде хвърлен във река Осъм, за да бъде спасен от смелчаците, които ще скочат във водата. В празничната програма ще участват и доброволците от НД "Традиция" и общинският духов оркестър.

Ритуал по спасяването на богоявленския кръст ще има във всички общински центрове в областта и дори в някои от селата в региона.

Ямбол отбелязва големия християнски празник Богоявление с традиционните ритуали - водосвет  на бойните знамена на Българската армия и спасяване на кръста от водите на река Тунджа.  В тържествения водосвет пред храма „Свети Николай Чудотворец” ще вземат участие представителни военни части от Ямболския гарнизон. С Богоявленския водосвет бойните знамена всяка година се пречистват, а не освещават, уточнява бившият командир на артилерийския батальон "Кабиле". Подполковникът от запаса Милчо Начев заяви:

"Освещаването на знамената става при връчването им в бойната част и става един единствен път. А , след това на всяка Богоявленска служба те се изнасят, за да може да се пречистят, защото се счита, че знамената  присъстват нямо и виждат кръвопролития. С поръсването им със светената  вода, тези знамена се пречистват".

Веднага след водосвета литийно шествие ще се отправи до моста на река Тунджа в Градския парк, където в 12 часа ще се състои ритуала за спасяването на Светия кръст. За да се спазят мерките за безопасност и да бъде избегнато струпването на много хора по време на ритуала на моста ще бъдат допуснати само официалните лица. 

И в Плевен свещеници от храмовете в града ще отслужат велик Богоявленски водосвет на бойните знамена. Освещаването започва в 11 часа пред символа на Плевен – параклис-мавзолея "Св. Георги Победоносец". Ваня Минкова от ВВВУ "Георги Бенковски" обясни:

"Великият Богоявленски водосвет на бойните знамена датира отпреди 1106 години. Спазвайки тази традиция, от 11 ч.   пред символа на Плевен - параклис-мавзолея "Св. Георги Победоносец", ще се осветят и бойните знамена на формированията от гарнизон Плевен".

Час преди това, от 10 часа, ръководството на Община Плевен ще почете 175-ата годишнина от рождението на националния герой на България – поета революционер Христо Ботев, с поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник.

В 12.30 часа в района на Историческия мост на река Вит при с. Ясен ще се състоят водосвет и ритуал за спасяване на кръста също по повод на големия християнски празник Богоявление.

Източник: БНР