Популярни европейски дестинации посрещат туристите с все по-високи такси

Популярни европейски дестинации посрещат туристите с все по-високи такси

През 2019 г. са осъществени 500 милиона, а през тази година броят им може да надхвърли 800 милиона, посочват анализатори на авиационната индустрия.

Най-големите онлайн платформи за резервации на нощувки в хотели, апартаменти или къщи, като "Букинг" (Booking), "Експидиа груп" (Expedia Group), "ТрипАдвайзър" (TripAdvisor) и "Еърбиенби" (Airbnb), отчитат рязко нарастване на броя на своите клиенти. Оказва се, че туристите, които посещават някои от най-известните градове в Европа, са много повече от местните жители.

 

По-високи такси или повече туристи?

На този фон местните власти в редица популярни европейски дестинации - от Париж и Венеция до Амстердам и Атина, се опитват да въведат мерки, с които да ограничат неудобствата за жителите им, създавани от туристическия наплив. 

Те обаче са принудени да намерят баланс, така че да не отблъснат туристите, които са важен източник на приходи, а благодарение на тях съществуват немалко работни места. 

Въпреки това в редица популярни дестинации вече повишават туристическите такси или въвеждат заплащане за достъпа до някои забележителности.  

Пример за това е храмът "Света София" в турския мегаполис Истанбул. От януари чужденците, които желаят да го посетят, трябва да плащат входна такса в размер на 25 евро. 

Във Венеция от тази пролет се въвежда такса "вход" за туристите, които посещават историческата част на прочутия италиански град, без да преспиват. Мярката влиза в сила от 25 април. До 14 юли, когато продължава т. нар. "пилотна фаза", тя ще бъде прилагана през уикендите с изключение на началото на юни.

Желаещите да посетят Венеция между 08:30 ч. и 16:00 ч. местно време ще трябва да заплатят 5 евро и да получат QR код. Той ще бъде проверяван на специални входни пунктове в града, през които туристите ще имат право да влизат в историческата част на града.

Мярката има за цел да регулира наплива на туристи в града по време на празничните дни през пролетта, както и през летните уикенди, съобщиха по-рано представители на местната власт.

От своя страна властите в Париж почти устроиха туристическата такса, която се заплаща при престой в хотел или в друго място за настаняване. Тя варира между 0,25 евро и 14,95 евро. Таксите се различават в завимосто от категорията на местата за настаняване и от района, в който се намират.

Властите в друга притегателна европейска дестинация за туристите - нидерландският град Амстердам, ограничиха с 30 на сто броя на лицензите, които собствениците на заведения за хранене и развлечения трябва да притежават, за да могат да работят. 

Членовете на градския съвет решиха терминалът за круизни кораби да бъде преместен извън историческия център на Амстердам. Това е поредната мярка за ограничаване на наплива от туристи, задръстващи тесните, павирани улици на града, посочва Асошиейтед прес.

Същевременно местните власти повишиха туристическия данък в Амстердам от 7 на сто на 12,5 на сто от стойността на нощувката. Това е най-високата ставка на туристическата такса в цяла Европа, отбелязва "Гардиън". 

В Гърция от началото на тази година е в сила нова "екологична такса", която туристите заплащат. Местните власти обявиха, че тя заменя туристическия данък за настаняване. Новата такса се заплаща от клиентите на хотели в южната ни съседка, както и от наемателите на апартаменти или стаи, предлагани например чрез онлайн резервационните платформи. 

Таксата на гост в някои от 5-звездните хотели в Гърция може да достигне до 10 евро на нощувка. 

 

Планират такса за посещение на площад

Пример за трудни и донякъде непопулярни решения, които трябва да вземат местните власти в популярни туристически дестинации, е ситуацията в Севиля.

Една от най-големите забележителности на този испански град е площадът "Испания" (Пласа де Еспаня - Plaza de España). Той е построен за Иберо-американското изложение през 1929 г. Площадът е заобиколен частично от сграда с арки и с две ъглови кули, която е проектирана в неомавритански стил. Комплексът е украсен с цветни керамични плочки, които са характерни за Севиля. В центъра на площад "Испания" е изграден фонтан, който е заобиколен от канал. Над него се издигат няколко пищно декорирани мостчета. 

Площад "Испания" е център на редица събития - концерти, модни ревюта и театрални пиеси. Той привлича хиляди туристи всеки ден. След като беше използван като декор при снимките на един от филмите от поредицата "Междузвездни войни", той стана популярен в целия свят.

На този фон местните власти в Севиля планират скоро да въведат входна такса за достъп до площада, тъй като според тях напливът от туристи нанася щети на тази архитектурна забележителност. Приходите от таксата ще бъдат вложени в поддръжката му.

"Планираме да ограничим свободния достъп до "Пласа де Еспаня" и да таксуваме туристите, които искат да го посетят. Така ще предпазим площада от щети. Събраните средства ще бъдат използвани за неговата поддръжка".

Това обяви в края на февруари чрез социалната мрежа "Екс" (X, бивша "Туитър" - Twitter) кметът на Севиля Хосе Луис Санс. Той публикува и видео с кадри от площад "Испания", на което се виждат счупени или липсващи плочки, както и повредени фасади на сгради.  

Хосе Луис Санс посочи още, че жителите на града и на автономната испанска област Андалусия, чийто регионален център е Севиля, няма да плащат, ако желаят да посетят площада.

Този план обаче предизвика остри реакции в цяла Испания. 

"Никой не би си помислил да затвори площад "Сан Марко" във Венеция или "Пласа майор" в Мадрид", отбелязва Антонио Муньос, цитиран от ДПА. Той е представител на групата съветници от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) в общинския съвет на Севиля.  

Муньос посочва, че налагането на туристическа такса върху нощувките в хотелите и другите места за настаняване в Севиля би имало по-голям смисъл. На същото мнение са и редица него съграждани. 

"Масовият туризъм унищожава нашия град", посочва един от местните жители, цитиран от британското издание "Гардиън".

Градските власти в Севиля все още не са посочили размера на евентуалната такса, която планират да въведат за туристите. При население от около 700 000 души градът посреща над 3 милиона туристи годишно, което го прави една от най-посещаваните дестинации в Испания. 

 

Бум на туризма в Испания

Рекордните 85,1 милиона чуждестранни туристи са посетили Испания през 2023 г., по официални статистически данни. 

Те са били със 17 процента повече в сравнение с 2022 г. и с 1 процент над 84-те милиона, посетили иберийската страна през предпандемичната 2019 г.

През миналия месец испанският министър на промишлеността и туризма Жорди Хереу и Бохер обяви, цитиран от Ройтерс, че чуждестранните туристи са похарчили 108 милиарда евро в страната през миналата година. 

Очаква се през първото тримесечие на тази година те да достигнат 23,2 милиона души.

Източник: БТА