Откриват националната изложба за цветя "Флора Бургас 2022"

Откриват националната изложба за цветя "Флора Бургас 2022"

Емблематичното за Бургас цветно изложение „Флора“ очаква своите посетители и клиенти от днес, 29 април. То ще продължи 10 дни до 8 май. Тази година в цветното изложение участват 90 фирми – производители, вносители на цветя, растителност, градински инвентар, арт и био продукти, съобщи Мирослава Аргирова , управител на експоцентър "Флора". 

"Шестима топ флористи и техни ученици ще изработят общо осем цветни инсталации. В най-голямата от тях са вплетени 4000 холандски карамфила. Темата тази година е "Изкуство от цветя", като участниците ще представят своите виждания за изкуството чрез цветя. Арт инсталациите ще бъдат разположени на открито, за да може повече посетители да ги разглеждат и да им се радват!" 

Освен открити пространства, аранжирани с цветя, арт инсталации и търговски щандове на фирмите участници, „Флора Бургас“ ще предложи на своите посетители и една по-различна изложбена зона. В една от основните зали на експоцентъра ще бъдат аранжирани две гостуващи изложби – част от уникалните видове на Ботаническата градина на БАН и повече от десет бонсай дръвчета, част от колекцията на Трифон Трифонов от Бонсай студио ТТ. Залата ще бъде специално аранжирана и ще предлага незабравима емоция, знания и любопитна информация за различни непоказвани до този момент в Бургас видове.

"По време на „Флора Бургас“ е предвидена и интересна съпътстваща програма, която включва събития за любителите цветари, игри и забавления за най-малките посетители, а също така и мастър класове за професионалисти. Още в деня на откриването на изложението пристигат 19 отбора ученици от цялата страна, които ще се включат в мащабно Национално състезание „Озеленяване и цветарство“. То се организира от Министерство на образованието и науката, а домакин е Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“. Гостите ще имат възможността на живо да наблюдават съревнованието между отборите, чиято задача ще бъде изработка на букети, бижута от цветя и аранжиране на кошници."

От 11:00 ч.

Официално откриване на 37-то издание на Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2022 г.

Музикален поздрав от Бургаски духов оркестър и „Танц на пчелите“ – специално изпълнение на дечица от Детска градина „Вълшебство“.

От 11:15 ч.

Демонстрация „Вдъхновение от пролетта“ с флориста Нина Йотовска

Нина Йотовска е живяла и завършила своето обучение в Унгария. Тя е от професионалистите, които следват световните модни тенденции в областта на флористиката, като продължава участието си в международни семинари.

От 12:00 ч.

Национално състезание „Озеленяване и цветарство“

Организатор: Министерство на образованието и науката.

Домакин: ПГСАГ „Кольо Фичето“, със съдействието на Община Бургас.

Състезанието ще се проведе в направленията: Изработка на бижу от цветя (аранжировка в кутия); Изработка на букет; Аранжировка на кошница; Аранжировка в кутия.

От 19 часа

Не пропускайте да присъствате на премиерата на новата песен на Мария Мутафчиева, Тони Димитров и RIA. Отново в експоцентър „Флора“:

Източник: БНР


Дата: 29.04.2022