Отбелязваме Международния ден на грамотността

Отбелязваме Международния ден на грамотността

Проучването е част от дългогодишната стратегия на асоциация "Българска книга" за наблюдение на читателските практики и целия книжен сектор у нас и се реализира в период от 4-6 години. След представянето на данните те ще бъдат анализирани от специалисти, които ще очертаят тенденциите в книгоиздаването и четенето, връзката им с нивото на културата и грамотността в страната.

Днешният 8 септември се отбелязва като Международен ден на грамотността от 1965 година от ЮНЕСКО. Според организацията  грамотността допринася за мира, като подпомага постигането на индивидуални свободи, по-добро разбиране на света, предотвратяване и решаване на конфликтите.

Според данни на ООН около 780 милиона души, или всеки пети по света, няма дори минимална грамотност, 75 милиона деца не посещават училище, а много повече не присъстват постоянно в часовете или отпадат от образователната система.

Най-тревожно е положението в страните Буркина Фасо, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Хаити, Мали, Нигер, Сенегал, Сиера Леоне и Чад. Там повече от половината възрастни хора са неграмотни.

Източник: БНР