Опасните предизвикателства в интернет - как да предпазим децата от тях

Опасните предизвикателства в интернет - как да предпазим децата от тях

За ново опасно предизвикателство в социалните мрежи сред деца и тийнейджъри предупредиха от полицията във Велико Търново. Преди дни момичета на възраст между 12 и 13 години са били забелязани да лягат върху пешеходните пътеки в Горна Оряховица, за да предизвикат реакциите на шофьорите. Това е поредното изключително опасно предизвикателство, което социалните мрежи предлагат.

Антоанета Василева – експерт към Центъра за безопасен интернет, обясни в "Денят започва", че опасностите в мрежата са много, а предизвикателствата постоянно извират от най-различни социални мрежи, затова е много важно децата да знаят, че тези клипчета, които виждат, много често са манипулирани и не се случват наистина. Децата обаче не виждат това и смятат, че по този начин е много добре да се докажат.

Антоанета Василева допълни, че "ТикТок", "Фейсбук" и "Инстаграм" имат еднакви защити от гледна точка на позволените години, в които детето може да има профил, но много често самите родители правят профили на децата си без да си дават сметка, че възрастта от 13 години не е случайна като лимит, под който деца не трябва да са в мрежата, защото те нямат опит и достатъчно познание да разпознават риска. Затова разговорът с родителя е много важен - да се пита детето какво му харесва, какви видеа гледа, трябва да се полагат усилия и възрастните да са в крак с тенденциите и с всички технологии.

Източник: БНТ


Дата: 27.08.2021