Официални делегации от Германия и Румъния пристигат за Панаира на киселото мляко в Разград

Официални делегации от Германия и Румъния пристигат за Панаира на киселото мляко в Разград

Тричленната делегацията от румънския град Кълъраш ще бъде водена от кмета Мариус Григоре Дулче, а начело на четиричленната група от немския Витенберге ще е председателят на комисията по култура към Градския съвет Уве Флакер. 

Във връзка с епидемиологичната обстановка дни преди Панаира беше отменено посещението на делегация от турската община Одунпазаръ, която щеше да пристигне заедно с фолклорен състав, който да участва във вечерните концерти на Панаира, посочват от общинската администрация.

Така чуждестранните състави, които жителите и гостите на Разград ще имат възможност да гледат в три поредни вечери, остават четири от три държави на три различни континента.

От най-далеч идва фолклорна група „Алианца“ от най-стария град в Северно Мексико Салтильо. Съставът съществува от 1999 г. В него участват млади артисти, които реализират проекти, свързани с традициите и обичаите на местното население от преди испанската инвазия до 19 век. Танците от девет мексикански региона се изпълняват под музикален съпровод от мариачи. 

На сцената на площад „Момина чешма“(Ларго) ще излязат и изпълнителите от фолклорна  група „Елхориа“ от люлката на древните цивилизации Александрия. Това е една от най-добрите танцови формации в Египет, представящи страната на международни фестивали, пътуващи по линия на Министерството на културата в Египет. 

Съставите от Грузия са два. Ансамбъл „Абджари“ от столицата Тбилиси е създаден пред 1996 г.  Групата е носител на множество награди от международни конкурси, основното в дейността й е приносът в развитието на детската хореография в страната. Другата група от Грузия е Аджарския държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Батуми. Той е основан през 1921 г., през 2016 г. получава статут на държавен ансамбъл. „Арсиани“ означава „орел“.

Българският фолклор ще бъде представен от Детския танцов ансамбъл “Лудогорче“, Капанския ансамбъл, Детската танцова студия “Капанче“ към Народно читалище “Напредък 1901“-Разград, Танцова група „Фолклоритъм“-Ловско, ансамбъл „Българин“-Варна, Танцов ансамбъл “Булгарика“ към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград и Фолклорен ансамбъл „Родопа“-Смолян. В програмата участват още Градският мажоретен състав към ЦПЛР Център за работа с деца и Градския духов оркестър.

Двайстото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще се проведе от 28 до 30 юли. Над 100 шатри и щандове ще изпълнят централните разградски улици. На тях ще бъде представена продукция на производители на мляко и млечни продукти, занаятчии, производители на мед и пчелни продукти, читалища от региона, както и четири щанда с благотворителни каузи. 

Официалното откриване на Панаира е насрочено за 17:30 ч. на 28 юли пред Общинския културен център. Преди това на постоянната експозиция пред Музикалния дом ще бъде подредена фотоизложба от снимки на тема „Панаирът през времето“. Автори на снимките са фотографите Мехмед Азиз, Георги Тодоров и Антон Анастасов.  

На 28 юли от 19:00 ч. на площад „Независимост“ е изборът на „Кралица на Панаира на киселото мляко“. В петък от 9:30 ч. е детската работилница „Чудесия“ в градинката пред Художествената галерия “Илия Петров“. В събота, отново пред галерията, ще се проведе детски пленер по рисуване, за който е необходимо предварително записване.

Част от програмата е и традиционното забавно състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“. То започва в 17:30 ч. на 29 юли на площад „Независимост“. Преди последното дефиле на фолклорните състави в събота е откритата сцена „Танцувай с нас“, която включва демонстрации на клубовете по танци и състави за автентичен фолклор.

Тридневният празник завършва с фойерверки и илюминации след вечерния концерт на 30 юли.

 Източник: БТА


Дата: 26.07.2022