Над 90% от хотелите по морето ще отворят за Великденските празници

Над 90% от хотелите по морето ще отворят за Великденските празници
До Великден остава повече от месец, но въпреки това вече има записвания за почивки по морето в серията от почивни дни покрай празниците. Най-сериозен е интересът от страна на румънските туристи, каза за Радио Варна Станислав Стоянов, заместник-председател на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци", който е и собственик на хотел в курортния комплекс. Интерес има и от други близки до нас държави, включително и от Северна Македония. По-голяма част от българите пък ще пътуват основно до Гърция и Турция.

Над 90% от хотелите в курортните комплекси ще работят за Великденските празници, каза още Стоянов, а основна причина за това е и близостта с началото на активния летен сезон. Неговата надежда, както и тази на колегите му, е с Великденските празници да се получи и удължаване на сезона, защото свитостта с до 60 дни активен сезон се е отразила негативно на бранша.

"Надяваме се на хубаво време за Великденските празници и да няма дъждове, защото много от румънските туристи следят до последно какво ще е времето", поясни още Стоянов.

Той допълни, че България вече възвръща позициите си на Западния пазар и интерес към страната ни за лятото има от държави като Испания, Англия, а също и Франция и дори и отново от Германия.

"В това отношение разчитаме на летищата във Варна и Бургас да подобряват условията за да може повече самолети да пристигат", каза Станислав Стоянов. По думите му, туристическия бранш все още се възстановява от кризата покрай пандемията. Заради инфлацията и повишените разходи се очаква и скок на цените с около 10-15%.

"Това ни е много болна тема, защото когато сме още в т.нар. рекламен сезон, когато и цените са най-ниски, хотелите работят на "празни обороти". Първо, самият пазар не позволява да се вдигат много цените за да можем да сме конкурентноспособни на Гърция и Турция. В същото време всичко поскъпва. Инфлацията, въпреки че ни убеждават, че е 3%, тя е много по-голяма. Разходите нарастват сериозно и затова и има леко завишение на цените в сравнение с миналогодишните", обясни Станислав Стоянов.

Източник: БНР


Дата: 21.03.2024