Мобилният аудиогид за Трявна получи награда за най-професионално мобилно приложение в туризма

Мобилният аудиогид за Трявна получи награда за най-професионално мобилно приложение в туризма

В последния ден на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ 2023 бяха връчени наградите на тазгодишните лауреати в конкурса, който от десет години отбелязва постиженията в дигиталните формати, печатните издания и събития, свързани с туризма.

Наградата получиха основателите на сдружение „Институт за приложения в туризма“ и създатели на мобилното приложение доц. Гергана Георгиева и Георги Бъчваров.

„Културно-историческото наследство е много важна част от идентичността на Трявна. Направихме мобилното приложение с много лично отношение и се опитахме да покажем в най-ясен вид богатото наследство на Трявна. Надяваме се, че сме демонстрирали много добре как дигиталните технологии могат да помогнат за развитието на туризма и за подкрепа на културно-историческото наследство“, каза за БТА доц. Георгиева.

Мобилното приложение „Трявна аудиогид“ е първата Андроид апликация, която дава цялостен разказ за възрожденския град и неговото богато културно наследство. Приложението е напълно безплатно за потребителите.

„Благодарим на журито, че са видели потенциала на това приложение. Благодарим и на нашите партньори от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, както и на организаторите на международното туристическо изложение“, каза Георги Бъчваров.

Приложението беше представено пред местната общност, хотелиери, журналисти, музейни специалисти и представители на местната власт от град Трявна през юни 2022 г. От създаването си до днес получава постоянен интерес от страна на туристите. Апликацията е създадена от сдружение „Институт за приложения в туризма“ координирани с музейни експерти от Специализиран музей на резбарското и зографското изкуство в Трявна. 

Източник: БТА


Дата: 25.04.2023