Косатки нападат яхти

Косатки нападат яхти

Моряците спешно се обърнаха към спасителната служба, но косатките успели да нанесат удари по кораба с огромните си тела. Колко са били косатките, участвали в атаката, остава неизвестно.


Няколко часа по-късно спасителите изтеглили повредената яхта до пристанището. Никой от членовете на екипажа не е пострадал.


По-рано беше съобщено, че косатки край бреговете на Португалия нападнали кораб и го блъскали в продължение на 40 минути. Те успели да счупят кормилото, да причинят значителни щети на кораба и здравата да уплашат моряците.


През юни 2021 г. около 30 косатки заобиколиха кораб, който плавал на 40 километра от испанския бряг. Огромни животни се втурнаха към волана на яхтата и я завъртяха.


От 2020 година зачестиха атаките на косатки срещу кораби по атлантическото крайбрежие на Испания и Португалия. Животните организирано атакуват малките яхти, чупят кормилата, удрят с часове корпуса с такава сила, че могат да обърнат кораба. Експертите установиха, че през 2020 г. във всички атаки са участвали три млади косатки с прякори Черната Гладис, Сивата Гладис и Бялата Гладис.


Все още не е установена причината за такова поведение на тези морски хищници. Някои експерти смятат, че за косатките подобни нападения са предимно забавление. Може би ги забавлява, когато цели кораби се обръщат под ударите им. Според специалистите това са много умни животни, от тях можете да очаквате всичко.

Източник: БГНЕСДата: 14.06.2022