Фестивалът на античното наследство "Орел на Дунава" ще бъде открит край село Рибен

Фестивалът на античното наследство "Орел на Дунава" ще бъде открит край село Рибен

Форумът ще се състои на две места в област Плевен - колония "Улпия Ескус" край село Гиген и римския кастел "Ад Путеа" при село Рибен, от 14 до 16 юни. 

Официалното откриване е обявено за 20:00 часа с представяне на групите за възстановки като се очаква да се съберат около 120 реенактори от България, Румъния, Италия, Англия и Сърбия. През деня в програмата на фестивала е включен симпозиум на научните открития в региона под наслов "Дунав – люлка на култури", който ще се проведе в посетителския център на "Ад Путеа". Ще има ателиета за малките фенове на историята и демонстрации на ястия от античната кухня. 

През почивните дни фестивалът ще е изцяло на "Улпия Ескус" при село Гиген, където ще бъде организиран римски походен и варварски лагери, ще се провеждат игри, конкурс за антични облекла, накити, прически и оръжия, различни демонстрации, ще се представят възстановки на гладиаторски игри и голямата битка между варвари и римляни в лимеса на Истър. В неделния ден посетителите отново ще могат да разгледат двата лагера, както и да се включат в различни ателиета и работилници. В рамките на фестивала ще бъде връчена и наградата "Златен Орел" за опазване на културно-историческото наследство.

Източник: БТА


Дата: 14.06.2024