Феноменът "Висока вода" наводни центъра на Венеция, но базиликата "Сан Марко" остана суха благодарение на стъклени прегради

Феноменът "Висока вода" наводни центъра на Венеция, но базиликата "Сан Марко" остана суха благодарение на стъклени прегради

Тогава водното ниво в района на Венеция се покачи на 110 сантиметра, а при тази стойност дигите на "Мойсей" обичайно влизат в употреба. Това беше първото им задействане от началото на есента тази година.

Днес обаче нивото на водата  беше по ниско от гореспоменатото и "Мойсей" не бе задействан. Нивото в най-пиковите моменти достигна 95 сантиметра в лагуната. В резултат на това бе наводнена зоната на площад "Сан Марко". Площадът се покри с 10 сантиметра вода. На места в по-ниските му части водата достигна 20 сантиметра и принуди жителите и гостите на града да нахлузят типичните найлонови ботуши, които се продават за тази цел във Венеция. Масите и столовете на популярните кафенета на площада бяха също във вода, но това не спря туристите да седнат там и да си поръчат нещо за пиете.

Въпреки водата на площада базиликата "Сан Марко" остана суха. Причината за това е ново съоръжение - стъклени прегради, които бяха изградени около нея, за да спират водата. Съоръжението струва 5,2 милиона евро. То бе вкарано в употреба за първи път и успя да запази ценните мрамори и мозайки в базиликата.

Иначе в центъра на Венеция бяха монтирани дървени пътеки, по които хората да се придвижват, когато "Високата вода" залее някои основни маршрути.

Източник: БТА