Дългото пътуване до офиса може да навреди на здравето, установи проучване

Дългото пътуване до офиса може да навреди на здравето, установи проучване

 Предимствата от този вид организация на труда за здравето се дължат основно на възможността за общуване, но има и отрицателни последици и те са свързани с това колко дълго човек пътува до работното си място, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес”, позовавайки се на „Конвърсейшън”.

Изследване, проведено в края на 2022 г., установи, че дългото пътуване до работното място е свързано с по-малка физическа активност, наднормено тегло и проблеми със съня. А в зависимост от мястото, където е офисът, може да се появят и проблеми със злоупотреба с алкохол.

За проучването са анализирани данни за близо 13 000 души на възраст 16-64 г. , участвали в дългосрочно изследване на здравето в Швеция за периода между 2012 г. и 2018 г. Данните отчитат начина на живот на участниците – колко често спортуват, дали пушат и консумират алкохол, теглото им, трудовата заетост, доколко стресирани са от работата си, дали имат заболявания. Отчетено е разстоянието между домовете и работните места на доброволците, социалноикономическият статут на районите, в които са жилищата и офисите.

Оказва се, че пътуването на повече от три километра между дома и офиса увеличава вероятността от недостатъчна физическа активност, наднормено тегло и нездрав сън. Хората, които работят повече от 40 часа седмично и пътуват до работното място над пет часа седмично, е по-вероятно да са физически неактивни и да страдат от проблеми със съня в сравнение с тези,  които са пътували между един до пет часа седмично до службата. Това е свързано с ограниченото време за спорт и стреса, който пречи на съня.

Анализът на авторките на изследването Яна Халонен от Финландския институт за здравето и Ауриба Раза от института Каролинска показва още, че участниците развиват вредни навици, свързани с употребата на алкохол, ако работното им място се намира в район с по-висок социалноикономически статут. Ако офисът се намира близо до бар, хората по-често се сдобиват с вредни навици и злоупотребяват със спиртни напитки. 

Източник: БТА