Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата

Дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва Световния ден на водата

Събитията започват с детски празник в 10:30 часа в двора на Детска градина „Мак“ в Благоевград, където децата ще научат интересни факти за ценността на водата, а деца от Средно училище „Кузман Шапкарев“ в града ще гостуват в Посетителския информационен център на дирекцията. 

През целия ден днес в двата посетителски центъра на парка в Паничище и в Самоков е предвиден Ден на отворените врати. Експерти от центровете ще насочат вниманието на посетителите върху грижата за опазване на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс с беседи, снимки и видеа. 

Образователни еко-програми по повод Деня на водата са планирани с третите класове от Основно училище „Димитър Талев“ Благоевград, които ще се проведат на 22 и 23 март в Посетителски-информационен център в града. Дирекцията на парка на 23 март ще гостува в Средно училище „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, където ще запознае четвъртокласници със световната прирозащитна инициатива, а на 24 март от 10:00 часа е планирано събитие и в Детска градина „Слънце“ – Дупница, което ще се състои в двора на детската градина 

Световният ден на водата ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г., с фокус върху значението на сладководните води, допълват от дирекцията. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода, който представлява структура, управлявана от един или повече членове и партньори, с определен мандат. През 2022 година темата е „Подземни води“. Мотото на кампанията е „Подземни води – да направим невидимото видимо“.

Източник: БТА


Дата: 22.03.2022