Българската мода отдава почит на Пако Рабан и неговата пророческа мода

Българската мода отдава почит на Пако Рабан и неговата пророческа мода

„Любопитни са неговите теории за вибраторните нива за предишните животи - той твърди, че в един от предишните си животи е бил инквизитор. Има много интересни твърдения, свързани с необичайните материи. Ако египтяните измислят плата преди 15 000 години, Пако Рабан казва, че това не е достатъчно за мода", разказва проф. Стойков.

Той разказва и за концепцията на Пако Рабан за „пророческата“ мода. Дългите поли и рокли се носят от жените, когато икономически ситуацията е нестабилна, а късите тоалети - когато има икономическо благополучие. Високите прически символизират обстоятелството, че политическите режими падат. Когато рамената се изострят или придобиват квадратна форма, това означава напрежение и военен конфликт. Когато рамената се по-заоблени, това е символ на процъфтяване на човешкото благополучие. Пако Рабан гледа сериозно на тази символика, обобщи проф. Стойков.

ПАКО РАБАН И НЕГОВИЯТ ПРИНОС КЪМ МОДАТА

По думите му Пако Рабан е първият моден дизайнер, взривил закостенелите представи през 60-те години и започнал да представя облекла от нетрадиционни, дори неносими до този момент материи.
 
През 1964 година, в Париж, представя 12 тоалета от метал, манекените и моделите са с рицарски доспехи. Светът се побърква, изпада в шок, сензацията е изключителна, разказва проф. Стойков. Гениалната и консервативна Коко Шанел коментира, че Пако Рабан не е стилист, а е висш металургист. Той показа това, което малцина дизайнери се осмеляват да правят.

ПАКО РАБАН И БЪЛГАРИЯ

Още като студент негова приятелка букинистка му предлага книга на Петър Дънов. Оттогава става негов последовател. От него научава всичко за символите и цветовете. Когато пристига в България през 1996 година, от летището отива направо на гроба на Дънов, за да се поклони, разказва проф. Любомир Стойков. Той е първият българин, взел интервю от Пако Рабан в Париж.
 
По думите му Пако Рабан харесва българските народни песни и има у дома си колекция от грамофонни плочи.
 
„Когато Пако Рабан дойде в България и зала 1 на НДК показа грандиозно ревю, кулминацията беше, когато Лили Иванова, облечена в негов тоалет, излезе и го поздрави с една от най-хубавите си песни", разказва проф. Стойков.

Припомня, че Силви Вартан е сред любимите му модел и също носи негови тоалети.

ВЕЧЕР НА СТИЛА

Академията за мода почете паметта на Пако Рабан (1934-2023) по време на поредната сесия на социално-културния проект „Вечери на стила“. Носители на „Златна игла“ и други модни дизайнери представиха тоалети, вдъхновени и посветени на испанския дизайнер - Ина Асса, София Борисова, Теодора Спасова, Ирен Велковски и модна къща Andrews. Лиа Каменова, дизайнер на Reflet, също представи аутфит, вдъхновен от творчеството на големия творец.

Ина Асса - дизайнер-асистент в студиото на Пако Рабан (2005-2006) и носител на „Златна игла“ в категория „Дизайнер на годината“, даде началото на модното ревю. Тя показа шал, направен от метално плетиво с лента от камъни „Сваровски“ от 1989 година, както и рокля  в насипно състояние „Направи си сам“, също на Пако Рабан. Тя е в А силует, с тънки презрамки, всеки един метален кръг е с отвори за захващане на малки златни пръстени.

Източник: БТА