Българка е единствената жена водач на ловни сафарита в света

Българка е единствената жена водач на ловни сафарита в света

Когато се спомене сафари, си представата е за юначни мъжаги с камуфлажни дрехи, плантаторски шапки и пушки. Последното, което ще ви хрумне, е елегантна дама, с осанката на танцьорка и образованието на начална учителка. Да обаче Мариана Филева вече близо 20 години е водач на ловни сафарита по целия свят и е единствената жена в тази мъжка професия на толкова високо ниво. Любовта отвежда българката в Италия, а случайността я въвежда в трудния за проникване Международен сафари клуб, в който членуват Джордж Буш, Доналд Тръмп и още 50 хиляди елитни ловци.

В съзнанието ни сафари се свързва преди всичко с Африка. Запитах Мариана защо е така и с какво омагьосва този континент?

А тя казва: „Обожавам Африка! Това е като да отърсиш прахоляка, който си насъбрал от цивилизацията.“ После добавя, че на Черния континент най-малкото, което можеш да хванеш, е Covid. Но продължава да се връща там.

„Аз съм равновесието между нафуканите надувковци от Милано и Ню Йорк и тези безкрайно примитивни хора от гората. Може да си мислим, че са далече назад цивилизационно, но от гледна точка на свързаност с природата те са много, много по-напред от нас“, казва единствената жена водач на сафари – Мариана Филева.

Също като на война, тя винаги стои най-отпред, защото отговаря за живота на ловците. На едно от пищните партита на Международния сафари клуб, председателят казва: „А сега да поздравим единствената дама сред нас“. Всички стават на крака и ръкопляскат. „И сега ми иде да се разплача от вълнение… Много е хубаво някой да ти ръкопляска не заради суетата, а заради признанието, че си бил професионалист и добре си си свършил работата“, горда е Мариана Филева. Тя обеща да дойде отново в „Покана за пътуване“, за да разкаже за бъдещата си книга.

Източник: БНР