Британски учени: Кафето предпазва от чернодробни заболявания

Британски учени: Кафето предпазва от чернодробни заболявания

Учени от университета в Саутхемптън публикуваха данни от проучване, което заключава, че пиенето на кафе може да намали риска от хронични заболявания на черния дроб.

Кафето е част от рутинното всекидневие на милиони по света, така че новината, че консумацията на освежаващата напитка може да предпазва от чернодробни заболявания безспорно е добра.

Благотворителната организация British Liver Trust посочва, че хроничните чернодробни заболявания са голям проблем в световен мащаб. Те са на трето място като причинители на преждевременна смърт във Великобритания, като смъртните случаи са се увеличили с 400% от 1970 година насам.

Един от авторите на проучването професор Пол Родерик заяви, че то потвърждава, че кафето предпазва срещу острите чернодробни заболявания. Той съобщи, че това е много задълбочено проучване сред близо 500 000 души на възраст от 40 до 69 години в рамките на 11 години.

Анализът показва, че след като се вземат предвид фактори като тегло, консумация на алкохол и пушене, при онези, които пият кафе, независими какво и в какви количества, рискът от развиване на хронични чернодробни заболявания е 20% по-малък от онези, които не консумират кафе. Освен това рискът да умрат от хронични чернодробни заболявания при пиещите кафе е 49% по-малък от не пиещите.

По материали на БНР


Дата: 23.06.2021