Боровинките намаляват риска от сърдечни проблеми

Боровинките намаляват риска от сърдечни проблеми

Едно от тези чудодейни "лекарства" е боровинката, която е не само вкусна, но и помага ефективно да се намали рискът от появата на различни заболявания.

Според резултати от изследвания, проведени в университета Съри, има връзка между консумацията на боровинки и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, които заемат първите места сред най-разпространените причини за смърт в САЩ.

Според проучването, тъй като боровинките са богати на антоцианини, редовната им консумация значително намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Антоцианините са растителни пигменти, намиращи се в плодовете и зеленчуците, които са сини, червени или лилави, което означава, че те буквално придават цвета на боровинките.

Други горски плодове също помагат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, тъй като съдържат много антоцианини. Сред зеленчуците такива „заслуги“ имат червеното зеле и патладжанът, които също са богати на антоцианини.

Резултатите от проучването на Университета в Съри са подкрепени от друго проучване, публикувано в Journal of Gerontology: Series A, което установява, че редовната консумация на боровинки помага за намаляване на кръвното налягане и подобряване на тонуса на кръвоносните съдове. 

Източник: БГНЕСДата: 28.01.2022