10 февруари – Световен ден на бобовите растения

10 февруари – Световен ден на бобовите растения

В допълнение към икономическите и екологичните фактори е важно да се подчертае значението на диетата, богата на бобови растения. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва консумацията им поне 3 пъти седмично.

Темата коментира д-р Райна Стоянова, специалист по ендокринология, болести на обмяната и диететика:

“Бобът и бобовите култури като цяло са локална храна, такава, с която са живели предците ни и са се изхранвали основно.

Храненето с локални храни е един от последните апели на повечето организации в световен мащаб, които научно доказано се занимават с хранене. Така че в нашите гени е заложено да произвеждаме, простичко казано, ензими и да можем лесно и бързо да усвояваме бобови култури.

Ползите от култивиране на боб и бобови култури са много за нас. На първо място, защото е локална храна, на второ, защото това е един естествена храна, натурален, природен източник на протеини, особено за хората, които избягват месо и местни продукти.

Той е един от малкото растителни източници, които могат да им осигурят аминокиселини, които са изключително важни и хранителни вещества, служещи за изграждането на множество собствени структури на организма, множество хормони и ензими, които са от ключово значение за функцията на имунната система.

Съвсем спокойно мога да препоръчам бобът и бобовите култури редовно да присъстват в нашето хранене и в храненето на българина.

Тъй като за нас това е локална храна, с която сме свикнали, не би следвало кърмаческата възраст да бъде лишавана от този тип продукти. Разбира се, те трябва да бъдат въвеждани постепенно със захранването на детето. И стига то да няма някакви много тежки колики или стомашно-чревни оплаквания, под формата на пюре от грах и леща за начало, а след това и бобчета, сварени добре, бихме могли да включим в храненето на детето.“

Източник: БНР