Женска доминация на 66-ите награди "Грами"

Женска доминация на 66-ите награди "Грами"

Голямата награда за албум на годината за безпрецедентния четвърти път отиде при Тейлър Суифт за Midnights. С постижението си Суифт изпревари легенди на музиката като Франк Синатра, Пол Саймън и Стиви Уондър, които са получавали водещото отличие по три пъти. Преди да увенчае вечерта си с общо 14-ата награда "Грами" в кариерата си, Тейлър Суифт спечели 13-ото си грамофонче за най-добър поп вокален албум. Певицата използва момента, за да обяви, че ще издаде 11-ия си студиен албум The Tortured Poets Department на 19 април.

А наградата на Тейлър връчи самата Селин Дион. Легендарната изпълнителка беше прекратила своите публични изяви и изпълнения, след като през 2022 беше диагностицирана с  рядко неврологично заболяване. Залата я посрещна и аплодира на крака.


"Като казвам, че съм щастлива да съм тук, говоря от цялото си сърце. Благословените да присъстват и да получат награда Грами не трябва да приемат за даденост огромната любов и радост, които носи музиката в нашия живот и живота на хората по света."


Майли Сайръс беше на седмото небе от щастие след като спечели първата награда Грами в живота си за запис на годината  за "Flowers". Парчето, възпяващо любовта към себе си, продължава да чупи рекорди като достигна 100 милиона пускания в Спотифай за седмица. Сайръс смени четири тоалета по време на вечерта и в благодарствената си реч провокативно отбеляза:


"Спечелих първото си Грами! Благодаря много на всички, мисля, че не забравих никого. ... Но може да съм забравила да сложа бельо."

Били Айлиш беше отличена за песен на годината за баладата What Was I Made For? от филма "Барби".  Били Айлиш и брат й Финиъс за втори път печелят в тази категория, което ги поставя в компанията на отличници като Ю Ту, Адел и Бруно Марс.

Певицата Дуа Липа откри наградното шоу с потпури от  предстоящия й сингъл Training Season, най-новия й сингъл Houdini и диско поп хита Dance the Night от "Барби". Преди наградната церемония британската певица от албански произход сподели възгледите си относно равенството между половете в музикалната индустрия. Дуа Липа отбеляза, че е чудесно да се видят толкова дами на върха. "Това, което искаме, е просто равни позиции в индустрията и да бъдем възприемани равностойно и на равни нива, не само от творческата страна, но и от страна на бизнеса. Мисля, че все още сме в процес на изясняване на тази част, но бавно, с малки стъпки, стигаме дотам", каза изпълнителката.

 

Победата на Виктория Моне за най-добър нов изпълнител бележи седмата поредна година, в която солова изпълнителка печели в тази категория.

  

Ветеранката Джони Мичъл спечели отличието за най-добър фолклорен албум 54 години, след като получи първата си награда "Грами". Това е десетото "грамофонче" за 80-годишната изпълнителка. Тя направи и едно от най-запомнящите се изпълнения на сцената.

И още една легенда - филмовият композитор Джон Уилямс се сдоби с 26-та си награда "Грами"  за работата си по филма "Индиана Джоунс и циферблатът на съдбата". За кариерата си от седем десетилетия 92-годишният филмов композитор е петкратен носител на "Оскар" с впечатляващите 54 номинации.

Група "Металика" получи приза за най-добро метъл изпълнение за рекордния седми път.

Сред най-запомнящите се изпълнения на вечерта бяха тези на Оливия Родриго, Ю Ту и Ани Ленъкс, която направи трибют към музикантите и певците, които загубихме в последната година.   

 

"Бойджиниъс", Сиза и Виктория Моне станаха основните победители на вечерта по отношение на броя на спечелените награди, с по три на брой. Три награди получи и рапърът Килър Майк, чийто арест бе един от запомнящите се моменти, белязали наградното шоу.  
   

Не само изпълнителките жени са на върха, цялостно музикалната индустрия е във възход, отчете доктор Джо Туист - изпълнителен директор на британската фонографска асоциация.


"Потреблението на музика се повишава отново през последните дванайсет месеца, стрийминг пазарът регистрира годишно повишение, продажбата на грамофонни плочи е скочила драстично през последните години. Така че всичко е във възход."

Носителите на "Грами" се избират от представители на американската Национална звукозаписна академия, която през последните години работи за разнообразяване на членския си състав, приемайки в редиците си повече жени и цветнокожи. Също така музикалната индустрия се справя много добре с предизвикателствата на новото време като подема на изкуствения интелект и социалните мрежи, подчерта още Туист.

 
"В креативните индустрии обаче винаги има разрив, но музикалната индустрия се справя изключително добре с подобни кризи, особено в последните петнайсетина години. Тя също така прие много добре новите технологии, изкуствения интелект, и начина, по който подпомагат човешкото творчество, а именно това е същината на музиката."

 В 66-годишната история на наградите "Грами" жени са печелили четирите основни отличия седем пъти - два пъти през първите 40 години и пет пъти през последните 20 години, което свидетелства за нарастваща тенденция.

Източник: БНР