Започват музикалните празници „Златната Диана“ в Ямбол

Започват музикалните празници „Златната Диана“ в Ямбол

Фестивалът отбелязва още две годишнини – 85 години от рождението на маестрото и 10 години от кончината му, съобщиха организаторите от Камерния оркестър "Дианополис" и Община Ямбол.

Тържественото откриване е тази вечер с концерт на "Дианополис", Плевенската филхармония и хор "Гена Димитрова" с диригент Драгомир Йосифов. В програмата са включени "Реквием" от Моцарт и "Концерт за цигулка и оркестър №2". Концертът е от 19:00 часа в зрителната зала на Общината и с него ще бъде отдадена почит към маестро Султанов.

Втората вечер организаторите предвиждат среща между публиката и всички участници в музикалния фестивал. Тя ще се състои от 18:00 часа в Културно-информационния център "Безистен".

В сряда Плевенската филхармония и хор "Гена Димитрова" ще представят операта на Джузепе Верди "Травиата" под диригентската палка на Вилияна Вълчева. Режисьор на спектакъла е Надя Христозова, а в главните роли – Пламена Гиргинова, Георги Султанов и Венцеслав Анастасов. Началото е от 19:00 часа в зала "Диана"

На 27 април е камерният рецитал на концертмайстора и първа цигулка на "Дианополис" Красимира Султанова и на пианистката Мария Славова. Ще прозвучат произведения на Моцарт, Лазар Николов и Леош Яначек. Концертът е от 18:00 часа в Безистена. 

Празниците ще бъде закрити в петък с концерт с хитовете на шведската група ABBA, аранжирани от диригента Георги Милтиядов за симфоничен оркестър, с гласовете на Люси Дяковска и Милица Гладнишка. Концертът отново е с участието на Плевенската филхармония. Началото му е от 19:00 часа в общинската зала.

Повече подробности за фестивала ще бъдат представени по-късно днес в Националния пресклуб на БТА в Ямбол. В пресконференцията ще участват диригентът Драгомир Йосифов, директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски, тенорът Георги Султанов и концертмайсторът на Камерен оркестър "Дианополис" Красимира Султанова.

 Източник: БТА


Дата: 24.04.2023