Започва 39-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

Започва 39-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

За 39-и път най-старият и единствен по рода си у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 23 до 29 септември 2021 в залите на Фестивален и конгресен център Варна.

В седемте дни на „Златна роза” ще бъде показана цялата продукция на игралното ни кино – пълнометражни и късометражни филми – създадени след предишното издание на фестивала през 2020 г.

Конкурсната програма включва 12 пълнометражни и 15 късометражни игрални филма, а програма „Открити хоризонти“ – още шест заглавия. Организирани са ежедневни пресконференции с екипите на филмите от конкурсната програма, както и представяния на нови български книги за киното. Това дава възможност на варненската публика и специалисти да се срещнат на живо с българските кинотворци и да разговарят с тях. В края на фестивала на дискусия „Новото българско игрално кино” най-острите пера на родното ни кино ще обобщят видяното и ще очертаят тенденциите.

В рамките на фестивала ще се състои и честване на 30-годишнината от създаването на Националния филмов център.

Сред 12-те претенденти за голямата награда са „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев („Вила „Роза“, „Привличане“, „Диви и щастливи“); „Голата истина за група „Жигули“ на Виктор Божинов („Възвишение“); „Засукан свят“ на Мариус Куркински, („Дневникът на един луд“); „Не те харесвам“ на Борислав Костов („Нощта на мечтите“); „Рибена кост“, реж. Драгомир Шолев („Подслон“, „Прасето“); „Чичо Коледа“, реж. Ивайло Пенчев („Корави старчета“, „Летовници“, „Като за последно“).

Четири пълнометражни игрални дебюта ще си оспорват първенството в категорията „Най-добър дебют“ – „Петя на моята Петя“, реж. Александър Косев, „Смирен“, реж. Светослав Драганов, „Уроци по немски“, реж. Павел Г. Веснаков и „Януари“, реж. Андрей Паунов. „Февруари“, реж. Камен Калев („Източни пиеси“, „Островът“, „С лице надолу“) и „Жените наистина плачат“, реж. Весела Казакова и Мина Милева („Котка в стената“), идват във Варна след премиерите си на фестивала в Кан, съответно през 2020 и 2021 година. Освен четирите дебюта, четири са и втори филми на своите режисьори.

Фактът, че две трети от пълнометражните конкурсни филми са първи или втори филм, в случая съвсем не означава, че авторите им са новаци в режисурата. Те идват с голям опит и постижения в документалното и късометражното игрално кино, както и в режисирането на едни от най-успешните телевизионни сериали. Очаква ни изключително ожесточен конкурс.

Председател на тазгодишното жури е проф. д-р Иво Драганов, кинокритик и медиен експерт, а членове са актрисата Ирмена Чичикова, Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и художник, Диомидес Никита, режисьор и продуцент от Кипър и директорът на фестивала „Молодист“ в Киев, Украйна, Андрий Калпакчи.

Петимата ще оценяват както пълнометражните, така и късометражните филми на фестивала

Организатор на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза” е Националният филмов център, с подкрепата на Министерство на културата и община Варна.

Източник: БНР


Дата: 23.09.2021