Започва 31-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

Започва 31-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

Няколко събития са предвидени в програмата в първия ден на „Варненско лято“.

В 12:00 ч. в сградата на Варненския театър „Стоян Бъчваров“ ще бъде открита документална изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на театралната режисьорка и педагог Юлия Огнянова, която е родом от Варна. В същия час на площад „Независимост“ ще започне парад с големи кукли на чешкия Театър „V.O.S.A.“.

Официалното откриване на театралния фестивал „Варненско лято“ е с музикално-театралния спектакъл „Представление и половина“ на Театър „Българска армия“. Текстът е написан от четиринадесетте актриси от трупата, които играят в постановката. Заглавието е намигване към легендарния филм на италианския режисьор Федерико Фелини „Осем и половина“, с което режисьорът Стоян Радев отбелязва 60-годишнината от излизането на филма. Музикалният съпровод е на Михаил Шишков, който участва в представлението. 

След спектакъла на сцената на Варненския театър фестивалът ще продължи на открито с цирковата продукция „Пънк шоу пропан“ на чешките трупи „МанстерВил“ и „Blackout Paradox“ с автор и режисьор Войта Щулц.

Част от паралелната програма в първия ден на фестивала е и представлението „Трите феи“ на Варненския куклен театър с режисьор Вера Стойкова. 

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ продължава по традиция до 10 юни. Тази година дигиталното издание ще предложи през месец юни още два спектакъла от Унгария и един от Великобритания. На 23 юли публиката ще види във Фестивалния и конгресен център във Варна театрално-оперния спектакъл „Адска комедия“ с участието на актьора Джон Малкович.

Източник: БТА