За 39-и път в община Ботевград отбелязват Празника на духовите оркестри и мажоретните състави

За 39-и път в община Ботевград отбелязват Празника на духовите оркестри и мажоретните състави

На празника, посветен на професионалните духови оркестри и творчеството на композитора, музикант и диригент Дико Илиев, ще се изявят оркестри и мажоретни състави от Ботевград, Видин, Враца, Елин Пелин, Плевен и Троян. След всеки концерт ботевградчани и гостите на града ще могат да видят съвместни изпълнения на танцовите състави от читалище „Христо Ботев 1884“, клуб „Хоро Н“ и клуб „Радост“, а и да се включат в фолклорните танци. Концертните прояви ще се състоят на площад „Саранск“ от 17:15 ч. 

Миналата година на празника освен духовите оркестри и мажоретните състави от Ботеваград и Враца, са участвали оркестри и състави от Габрово, Търговище, Велико Търново, Ветово, Мирково, Златица, като представители е имало и от Украйна – град Дунаевци, посочи пред БТА Милена Христова, главен експерт "Културно-информационни дейности и публични прояви" в община Ботевград. Тя заяви, че и тази година, както обикновено, всеки град участва с поне един духов оркестър, но не всеки разполага с мажоретен състав. 

Христова добави, че всяка година изданието се реализира през септември, при възможност точно преди Световния ден на музиката. На въпрос къде ще се състои събитието, ако времето не позволява да е на открито, тя отговори, че е предвидено да бъде преместено в читалището. Христова изрази надежда обаче да не се стига до тази мярка, тъй като мястото там е ограничено.            

Източник: БТА


Дата: 27.09.2022