За 14-и път в Рим се провежда Фестивалът на българското кино

За 14-и път в Рим се провежда Фестивалът на българското кино

За 14-и пореден път в Рим започва Фестивалът на българското кино на емблематичното място – Домът на киното в градините на Вила Боргезе. Този път Жана Яковлева, негов основател и директор на Българския културен институт в Рим, е включила в програмата на фестивала комедията „Голата истина за група Жигули“, анимационния филм на Тео Ушев и Георги Господинов „Физика на тъгата“, тъжната история „Баща“, „18 процента сиво“, „Формулата на Тео“, „Медея“ на Найо Тицин и новата версия на филма „Аспарух“. 

От 9-и до 11-и юли италианските почитатели на българското кино, които стават все повече, ще могат да се насладят на едно издание на комедия, история и велик театър. Сред специалните гости от България са Виктор Божинов заедно с целия си екип, Аня Пенчева, Руши Видинлиев, Димитър Рачков, Герасим Герасимов - Геро, Лиля Маравиля, Найо Тицин и др.

А всички те ще могат да се насладят на първата прекрасна изложба в новооткритата  галерия „България“ в сърцето на Рим зад пиаца Навона, която Културният институт успя да направи благодарение на италианци, които извадиха от личните си колекции картини на български художници, като от братята Пейкови, Николай Дюлгеров, Маруся Калимерова и др. 

В галерията предстоят още 10 изложби до края на годината, на които ще бъдат представени близо 25 български творци, които живеят в Италия и по света, за да се превърне тя в един мост между България и Италия. 

Източник: БНР