Виждаме Майстора като мирен хроникьор на Балканската война

Виждаме Майстора като мирен хроникьор на Балканската война

След творбите в експозицията „Войната! И полуде светът…“ ще могат да се видят знакови творби на големия български художник, но някои от тях се показват за пръв път пред специалисти и публика, обясни пред Радио София и Аделина Филева, куратор на експозицията и директор на СГХГ.

Малцина знаят, че като творец, търсещ път в изкуството, Майстора е създал огромен цикъл от рисунки с молив или туш, акварели и маслени платна, които пазят спомена за Балканската война от 1912–1913 г. Записал се като доброволец и той върви целия поход със Седма пехотна рилска дивизия и отразява войната. Сюжетите в рисунките му не са случайни. Създава образи на войници, които са му близки. Рисувайки тях, той сякаш рисува и себе си. Един изстрадан образ на герои, учудили света с храбростта си. Рисува образа на тяхната сила, умора, страдание, вяра.

В едната зала на галерията са творби, които показват как българките художници виждат войната, а в другата зала за изложени хронологично рисунки, графики и акварели на Майстора.

Сред авторите в първата част от експозицията могат да се видят и произведения на чеха Ярослав Вешин (единственият художник, назначен в тогавашното Министерство на войната), Антон Митов, скулптора Иван Лазаров и други.

„Тогава, на фронта се създава нов жанр в българското изкуство – баталният“, допълни Филева.

Изложбата е съпътствана с текстове от български писатели, били също на фронта, каталог и програма от документални филми (единият е от 1912 г.!), собственост на Българската националната филмотека, БНТ, както и мултимедийния проект на Венелин Шурелов „ Владимир Димитров-Майстора. Светлина и дух“, реализиран през 2014 г. по поръчка на фонд  „13 века България“.

Източник: БНР


Дата: 23.02.2022