В Русе започва 14-ото издание на конкурса "Франц Шуберт"

В Русе започва 14-ото издание на конкурса "Франц Шуберт"

Млади музиканти от Китай, Украйна, Австрия, Словакия, Финландия, Грузия, Южна Корея и България пристигат в Русе, за да участват в международния конкурс "Франц Шуберт". Традиционно категориите са четири - пиано, класическо пеене, клавирни ансамбли за четири ръце и камерна музика.

Организатор на конкурса е НУИ "Проф. Веселин Стоянов". Директорката на училището и член на журито Мария Дуканова представи пълната програма и поясни.

 "Открит е за публика конкурсът. Всеки може да дойде в зала "Русе" и в зала "Филхармония", като заключителният концерт е в "Доходното здание". Отново ще се предава директно по Интернет. Първо се раздават наградите. Забранено е да няма човек, който да си вземе наградата, тоест наградите се дават само лично, тъй като считаме, че това е много важен момент и всеки трябва да си го преживее на сцената и ще участват, освен първите награди във всички възрастови групи, и оркестърът на Държавна опера-Русе".

Лауреатите на конкурса "Шуберт" ще получат много награди, сред които стипендии на различни фондации и възможности за изява на таланта им -  на концерт в Българския културен център във Виена "Дом Витгенщайн" и на следващия фестивал ММД.

Източник: БНР


Дата: 24.11.2023