В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

В годината, когато се навършват 186 години от рождението на френския композитор Жорж Бизе, най-старият оперен фестивал на открито у нас - „Сцена на вековете“, във Велико Търново беше открит с пищния балетен спектакъл „Кармен“ на Русенската опера по негова музика.

Артистичният директор на „Сцена на вековете“ маестро Владимир Бошнаков припомни, че фестивалът е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“. 

„Доре дошли в двореца на българските царе на крепостта „Царевец“, едно от най-престижните събития в областта на класическите изкуства в България“.

„Сцена на вековете“ е културно събитие, представящо на зрителите пъстра палитра от оперни и балетни спектакли и симфонични концерти, а в крепостта „Царевец“ над 600 зрители аплодираха „Кармен“.

„Грандиозен спектакъл е и си заслужава да се гледа. Красиво, зашеметително, на открито в Царевец. Тук се преплитат история със съвременност, изкуство, естетика и красота. Най-прекрасният балет и най-прекрасното представяне на „Кармен“ специално от Русенската опера“, споделиха зрители.

Оперният сезон във Велико Търново е под патронажа на Министерството на културата. Следващият спектакъл от „Сцена на вековете“ е на 13 юли в крепостта Царевец, когато Симфониета Враца ще представи концерта „Почит към Енио Мориконе“.

Източник: БНР