В Европейския парламент бе открита изложба на творци от България и Република Северна Македония

В Европейския парламент бе открита изложба на творци от България и Република Северна Македония

Това събитие дава възможност да покажем, че културата и изкуството могат да помогнат за преодоляване на предразсъдъците и неразбирателствата, посочи в словото си при откриването на събитието председателят на ЕП Роберта Мецола.

По нейните думи ЕС ще продължи да насърчава София и Скопие да разговарят и да работят за общо европейско бъдеще.

България и Северна Македония трябва да задълбочат добросъседските отношения и да работят за интеграцията на региона в ЕС, заяви евродепутатът Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС), докладчик за Република Северна Македония, с чиято подкрепа бяха представени участващите 18 творби. Тази изложба е доказателство, че културата гради мостове и не знае граници, допълни той.

Постоянният представител на България в ЕС посланик Румен Александров отбеляза, че миналата година София и Скопие са проявили политическа зрялост и придържане към европейската култура на компромиса, въпреки трудните дебати в двете страни. Постигнатият компромис се основава на европейските ценности и принципи, обобщи той. Изложбата е израз на доброто сътрудничество между министерствата на културата на двете държави и показва общата воля за излъчване на положителни послания и за добросъседство, добави Александров.

Посланикът на Република Северна Македония Методия Белевски посочи, че подкрепата на ЕП за присъединяването на неговата страна към ЕС е постоянна. Той отбеляза, че миналата година търговският стокообмен между Северна Македония и България е достигнал един милиард евро. Заедно сме в НАТО, подписахме договор за добросъседство - разполагаме със средствата и възможностите да се справим с всеки проблем, допълни Белевски. Имаме нужда от повече изкуство и от по-малко политика, заяви македонският представител.

Източник: БТА