Три представления са включени в програмата на фестивала "Друмеви театрални празници" в Шумен днес

Три представления са включени в програмата на фестивала "Друмеви театрални празници" в Шумен днес

В голямата зала на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" ще се играе "Ясен и Омая", продукция на Държавен куклен театър - Русе. "Спектакълът беше удостоен с две награди "Икар“ за 2024 г. "Ясен и Омая“ от Петя Миладинова е съвременна интерпретация на българската народна приказка "Неродена мома“, изпъстрена с български митологични същества, фантастични образи, символи и метафори", съобщиха от Русенския куклен театър. "Продукцията е създадена от екип талантливи професионалисти, които са сътворили уникална постановка, съчетаваща в себе си вълнуваща история, майсторска изработка на куклите и завладяваща музика. Използвайки елементи от българския фолклор, авторката създава свой собствен поетичен свят, в който реалното и нереалното се преплитат", съобщават още от театъра. "Ясен и Омая“ е история, която вдъхва нов живот на българската митология. Спектакълът е подходящ за възрастни, семейства и деца над 7 годишна възраст, а оригиналната музика, красивите кукли и емоционална актьорската игра го правят преживяване, обещаващо незабравима среща с българското театрално изкуство, уточниха от културната институция.

В камерната зала на шуменския театър ще се играе "Малката книжарница", продукция на Драматичен театър - Ловеч. Режисурата и драматургията е на Кристиана Бояджиева. Сценографията и костюмите са на Елица Андреева и Кирил Наумов. Композитор е Мартин Костакиев. Участват актьорите Боряна Бабанова, Диана Спасова, Златина Гълъбова, Марина Георгиева, Цветан Пейчев.

В голямата зала на Шуменския театър ще се играе спектакълът "Всички наши тела", продукция на Драматичния театър "Невена Конканова" от Ямбол. Той е по текстове на Георги Господинов и е с три номинации за наградата "ИКАР" на Съюза на артистите в България. Спектакълът е първият в страната, адаптиран за хора с увреден слух. "Всичките наши тела" е създаден по проект, финансиран от Национален фонд "Култура".

Източник: БТА


Дата: 15.05.2024