Тодора Радева спечели Националната литературна награда "Йордан Радичков 2023"

Тодора Радева спечели Националната литературна награда "Йордан Радичков 2023"

Наградата, която носи името на големия български писател Йордан Радичков, се връчва ежегодно за най-добра нова книга с разкази.

През годините са разгледани над 150 сборника, които вече са част от фонда на градската библиотека в Берковица, която носи името на писателя.

„Важни са всички номинирани, защото ти си пръв сред равни. Наградата е и една възможност, ние пишещите хора, да направим връзки, да се открием“, така Тодора Радева коментира пред Радио София награда.

Казва, че като ученичка и в първите си години като студентка по „Културология“ е пишела стихове.

„Запознах се с редакторите на „Литературен вестник“, Йордан Евтимов беше този, който публикува моите стихове. С него се сприятелихме. Пошегувахме се, че ако за една седмица напиша разказ ще вземе сюжета. Както на майтап си говорихме, седнах да пиша и открих, че много повече ми харесва да пиша проза“, сподели Тодора Радева.

В събота писателката беше наградена в Берковица на специална церемония. По регламент, победителят се излъчва от петчленно жури - литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков.

На второ място в Националния конкурс "Йордан Радичков 2023" е Георги Геров с "Игра без финал", а на трето - Бистра Величкова с "Ресто".

Източник: БНР


Дата: 30.10.2023