Състави от цяла България бяха наградени в първия Национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство в Казанлък

Състави от цяла България бяха наградени в първия Национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство в Казанлък

Това съобщи за БТА председателят на културната институция Теодора Иванова. Фестивалът се състоя под патронажа на кмета Галина Стоянова, а на сцената на читалището в продължение на три дни бяха представени двадесет пиеси. 

Жури с председател Милена Мавродиева и членове Гергана Змийчарова и Димитър Гавраилов присъди награди в две възрастови групи за постановка, най-добра женска и мъжка роля, за режисура и сценография, както и награда “Изгряваща звезда”, посочи Иванова. Бяха раздадени и поощрителни награди, както и награди на Община Казанлък, на Общински театър “Любомир Кабакчиев” и на фондация “Васил Самарски”, които са и съорганизатори на събитието.. 

Победител в първа възрастова група стана постановката “Спящата красавица” на Театрално студио “Смехурко” от Банкя. Втора награда в тази категория не беше присъдена, а трето място спечелиха децата от студио “Буратино” от Нови пазар за спектакъла “Папагалчето Рони”. Статуетката за най-добра мъжка роля спечели Катерина Липовска за ролята на Найден в постановката “Индже”, а наградата за изгряваща звезда журито присъди на Деян Костов за ролята на Гарвана в “Спящата красавица”. Поощрителна награда в първа възрастова група получи Алексей Стойчев за ролите на Бухала и Бащата в “Папагалчето Рони”. 

Спектакълът “Индже” на столичната Театрална школа “Водолей” спечели първо място във втората възрастова група, а втора награда журито присъди на “Тренът” на театрално студио към Средно училище “Пейо Крачолов Яворов” в град Чирпан, коментира още Теодора Иванова. Третият награден спектакъл е “Веселите уиндзорки” на Театрално студио “Смехурко”, филиал Банкя. Наградата за най-добра мъжка роля журито присъди на Спас Ангелов за ролята на Пейо Яворов в “Тренът”, а за най-добра женска роля – на Калина Липповска за ролята на Калмучката в “Индже”. 

Наградата за режисура спечели постановката “Тренът”, а за най-добра сценография – спектакълът “Веселите уиндзорки”. Мелиса Алиосман, която изигра ролята на Яворов в “Тренът” беше отличена с отличието за “Изгряваща звезда”. 

Специалната награда на Община Казанлък спечели спектакълът “Веселите уиндзорки”, а наградата на театър “Любомир Кабакчиев” взе постановката “Индже”. Фондация “Васил Самарски” отличи спектакъла “Тренът”, допълни Иванова. 

Тя напомни, че основната идея на фестивала е да се насърчи театралното изкуство и да се даде сцена за изява на млади таланти. Организаторите се надяват фестивалът “Театрални искри” да се превърне в традиционен и да стане част от културния календар на Казанлък, каза още Теодора Иванова. 

Източник: БТА


Дата: 24.04.2023