Световен ден на малкия принц – за мъдростта и тъгата на аристократите на духа

Световен ден на малкия принц – за мъдростта и тъгата на аристократите на духа

Почитатели на Екзюпери от целия свят отдавна се опитват да наложат 29 юни за Световен ден на Малкия принц. Инициативата възниква през 2011 г. в Ню Йорк, защото през 1942 г. пилотът пише на един дъх в един нюйоркски хотел знаменития си философски разказ "Малкият принц". Датата 29 юни е рождена на Екзюпери. 

Няма друга такава книга в световната литература като "Малкият принц“. Поетичният, философски и тъжно-вълшебен разказ споделя дълбоки и идеалистични мисли за живота, любовта, смъртта, вечността. Писана е по лични преживявания и е илюстрирана с  рисунки на автора. "Малкият принц“ е преведен на 180 езика и продаден в повече от 50 милиона копия по цял свят, има много адаптации за опера, театър и кино.

Във всяка глава на книгата малкият принц се среща с различен герой, който може да се разглежда като алегория на даден парадокс или абсурд от света на възрастните. Езикът е прост и обикновен, но в същото време със силно изразена символика. Илюстрациите на книгата, подобни на детски рисунки, са добро допълнение към чистотата и простотата на езика. Книгата може да се разглежда като опит за намиране на детето във всеки възрастен: "Всички възрастни са били преди това деца, но много малко от тях си го спомнят.“ (Toutes les grandes personnes ont d'abord été des enfants. Mais peu d'entre elles s'en souviennent.)

През 2020 г. се навършиха 120 години от рождението на френския писател и авиатор. Екзюпери е автор и на "Нощен полет“, "Земя на хората“, "Боен пилот", "Южната поща", "Писмо до един заложник" и др. Те са вдъхновени от жизнения му път на пилот. 


Източник: БНР


Дата: 29.06.2022