"Светлината идва от изток" – нова изложба на Дарина Янева

"Светлината идва от изток" – нова изложба на Дарина Янева

"Светлината идва от изток" е заглавието на новата изложба на Дарина Янева. Тя ще продължи от 30 септември до 22 октомври, съобщават от галерия "Контраст", домакин на събитието.

"Съвършенството е посока, а не място. Визуализирайки чрез картините си мъдростта на Изтока, Дарина внася своя принос в експлоатираната идея за Изтока като носител на светлината, на надеждата, за Пътя към съвършенството, този, който няма крайна цел за достигане. Той е само посока към възвисяването, безкрайното усъвършенстване на самия себе си" – казва за изложбата проф. Аксиния Джурова и допълва –Не се учудвам от избора на заглавието от Дарина Янева. Следя развитието ѝ от години и нейния път като художник, търсещ и улавящ все по-изплъзващата се хармония в равновесието, което е съществувало, когато човекът е живял в разбирателство с природата. Познавам излъчващите духовно спокойствие и тишина пастели, обгърнати в характерната за нея приглушена светлина и въпреки това бях любопитна какво ще се случи след пребиваването й в Китай (2019), тази източна страна, докосването до която е като жигосване, обсебва те завинаги. Навлиза в духовния ти свят в двете крайности, да го разтърси неспасяемо или да го завърши като изконно състояние, търсено от началото на Пътя и намерило своя сюблимен израз".

За изложбата разказва в и Дарина Янева.

“Историята на изложбата е дълбока и е тръгнала доста отдавна. Даже когато е тръгнала, може би не съм знаела, че ще се случи.

Темата за преодоляването на различни стереотипи в начините на рисуване с използване на различни материали е тръгнала отдавна при мен.

В последната година имах хубава провокация от проф. Джурова за създаване на параван, който да олицетворява пътуването на Изток. Беше свързано с изложба, която тя направи през лятото.

Тази провокация даде възможност да се обърна по-надълбоко в техниката на работа върху оризова хартия с тушове, които са много характерни за създаване на произведения на Изток. Това беше едно пътуване, което започна чрез провокация към самата мен."

Източник: БНР


Дата: 30.09.2021