Софийската опера и балет обяви програмата на "Опера на върховете" в Белоградчик

Софийската опера и балет обяви програмата на "Опера на върховете" в Белоградчик

Оперният фестивал се организира от Софийската опера и балет със съдействието на община Белоградчик, каза за БТА зам.-кметът Росен Младенов.

Операта „Мадам Бътерфлай“  ще може да се гледа в три представления на 4, 5 и 6 август. На 18,19 и 20 август сред уникалните Белоградчишки скали ще се състои  още една премиера на операта “Медея“ от Луиджи Керубини, поставена от италианския режисьор Марко Гандини. Премиерата е посветена на 100 години от рождението на Мария Калас.

С балетните спектакли „Кармина Бурана“ от Карл Орф (на 11 и 13 август) и „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус (на 12 август), ще завърши осмото издание на летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“.

Академик Карталов е художествен ръководител на фестивала и специално за БТА маестрото каза, че с организирането на "Опера на върховете" се продължава вече утвърдената традиция в това "райско кътче на родината за осми път да се организират фестивални вечери, в които операта, артистите, природата и публиката се съединяват в едно цяло".

Сред уникалните Белоградчишки скали, един от 100 национални туристически обекти, фестивалът всяка година събра стотици любители на операта и балета от цял свят, каза  заместник-кметът Росен Младенов. Той уточни, че в началото на юли ще стартира подготовката за монтаж  на сцената и трибуната за фестивала, която е с капацитет близо 600 седящи места.

Източник: БНР


Дата: 27.03.2023