Снежина Петрова и Георги Господинов представят новата стихосбирка на Амелия Личева

Снежина Петрова и Георги Господинов представят новата стихосбирка на Амелия Личева

За изданието ще говорят писателят Георги Господинов и литературният критик и преводач Дария Карапеткова. Специалното участие ще има актрисата Снежина Петрова.

"Това е стихосбирка, от която може да те хване ток. Защото Амелия Личева е стигнала до място необятно и непознато до този миг, за чието съществуване човек не смее да помисли дори, какво ли остава да заживее в него, да наблюдава света и да го разказва оттам", коментира Теодора Димова.

По думите й стиховете на Личева са мощни и разтърсващи, в същото време смирени и пределно овладени, докосват се до "микроскопичните точки на реалността", за да "рециклират амалгамата на всички непотребности".

"Под хирургическия поетичен разрез на съвременността протичат като струйки кръв човешката крехкост и нежност. И тези капки са спасяващи, спасителни. Чрез тях единствено устояваме", допълва Теодора Димова.

Амелия Личева е поетеса и литературен критик. Тя е професор по теория на литературата в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на множество теоретични книги, както и на стихосбирките "Око, втренчено в ухо" (1992), "Втората Вавилонска библиотека" (1997), "Азбуки" (2002), "Моите Европи" (2007), "Трябва да се види" (2013), "Зверски кротка" (2017). Нейни стихове са превеждани на английски, френски, немски, италиански, испански, полски, словашки, хърватски, унгарски, арабски. Главен редактор е на "Литературен вестник". Член е на българския ПЕН-център и на Международната асоциация по сравнително литературознание. Носител е на отличията "Златен лъв" за издателски проект за "Теория на литературата: От Платон към постмодернизма". наградата "Христо Г. Данов" и др. 

Източник: БТА