Симфониета-Враца изпълнява за пръв път творби на Прокофиев и Дворжак с гост-солиста Симеон Гошев

Симфониета-Враца изпълнява за пръв път творби на Прокофиев и Дворжак с гост-солиста Симеон Гошев

Гошев пристига от Виена, където живее и твори. Под диригентската палка на Христо Павлов той ще изпълни премиерно за Враца Концерт № 2 за пиано и оркестър в сол минор от Сергей Прокофиев и симфоничната поема „Воден дух", оп. 107 от Антонин Дворжак.

За БТА Христо Павлов сподели, че това са две произведения, които по принцип рядко се изпълняват. „Концертът за пиано на Прокопиев е може би най-трудният от неговите концерти за пиано и малко хора го имат в репертоара си. Щастлив съм, че  Симеон Гошев ще направи тази стъпка и неговото първо изпълнение на този концерт с оркестър ще е с нас“, каза Павлов.

По думите му и „Воден дух“ от Дворжак също е предизвикателство. „Тази мистичност, която присъства в двете произведения, ни е дала причина да ги обединим в една програма. За разлика от другото произведение на Прокофиев, тук няма толкова много тъга, има несигурност, известна самотност, но е по-приказно. И двете много пряко могат да ви доведат до темата за филмовата музика и мисля, че ще бъдат едно много хубаво съчетание“, сподели още диригентът на Симфониета-Враца.

Следващият концерт на оркестъра ще е на 18 май и с него ще се открие XXXVII Международен младежки музикален форум.

Източник: БТА