Шестото издание на „Master of Art“ в шест български града

Шестото издание на „Master of Art“ в шест български града

Шестото издание на филмовия фестивал „Master of Art“ ще се проведе в 6 града – София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август – 12 септември), Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември), Бяла и Копривщица (25 – 29 август). 50 пълнометражни и 18 късометражни документални филми за изкуство са включени в програмата на лятното издание на фестивала в областите архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, фотография, кино, съвременно и кулинарно изкуство, както и любопитната селекция „Изкуство и власт“.

Официалното откриване в София е в кино „Люмиер“ с два български филма. „Необикновеният живот на един сладкар“ на режисьора Мария-Виктория Кузманова разказва за историята на Александър Цеков, който се стреми да намери баланс между сладкарската кариера и страстта към сцената, а "Родени от огъня" на Саша Хаджиева, представя танцово-театралното изкуство с огън в България. Прожекциите са една след друга на 25 август от 19:00. 

Наградата най-добър български документален филм за изкуство тази година се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи. 11 са българските заглавия, които ще се състезават в този конкурс. Някои от тях публиката вече имаше възможност да гледа по време на онлайн изданието и на пролетното издание на „Master of Art“– 2021 г. Сред новите български заглавия е „Одисей“ – документален разказ за създаването на едно от най-вълнуващите и мащабни театрални събития в програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата – 2019“. С филма „Тенор“ ще бъде отдадена почит на непрежалимия Камен Чанев, който почина през 2020 г.

Голямата награда „Master of Art – Aurubis Award”, както и носителите на другите награди по категории ще бъдат обявени на 11 септември 2021 г.

За първи път фестивалът ще има прожекции в Стара Загора, Бяла и Копривщица. От 25 до 29 август в Копривщица „Master of Art“ ще се превърне във Фестивал на изкуствата. В продължение на 5 дни във възрожденския град ще кипи културен живот, където ще се прожектират документални филми за изкуство, a за първи път в историята на Копривщица на живо ще свири симфоничен оркестър. На откритата сцена до Старото училище всяка вечер от 20.00 часа е предвиден изключителен спектакъл. На 25 август е представлението „Поетите“, в което едни от най-изтъкнатите български актьори ще рецитират великолепната българска поезия, на 26 август Люси Дяковска ще представи своята „Вечер на мюзикъла“, на 27 август е оперният концерт-спектакъл на Александрина Пендачанска „Това съм аз“, а на 28-и е концерт-спектакъла на Хилда Казасян „Да послушаме кино“. Последният ден на „Master of Art“ в Копривщица, 29-ти август, ще започне с Детско утро – „Да послушаме и да поиграем с песните на композитора Андрей Дреников“ и ще завърши с концерт на "Акага", посветен на 30-годишния юбилей от създаването на групата.

Източник: БНР


Дата: 23.08.2021