С „Отело“ от Джузепе Верди ще бъде открита оперната 2024 година на Държавна опера - Стара Загора

С „Отело“ от Джузепе Верди ще бъде открита оперната 2024 година на Държавна опера - Стара Загора

Зрителите ще могат да се насладят на постановката на 9 февруари. В ролята на  Дездемона ще се превъплъти оперната прима Красимира Стоянова, а баритонът Желко Лучич ще бъде коварният Яго. В спектакъла ще вземе участие тенорът Милен Божков, който ще направи своя сценичен дебют в ролята на Отело.

Спектакълът ще се дирижира от маестро Ивайло Кринчев. Възстановката е на режисьора Огнян Драганов. Участие ще вземат още солистите Ивайло Йовчев /в ролята на Касио/, Александър Марулев /Лодовико/, Вивиен Георгиев /Емилия/, Стоян Буюклиев /Родриго/, Живко Добрев /Монтано/, оркестър, хор и балет на Държавна опера - Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Постановката „Отело“ от Джузепе Верди на Държавна опера - Стара Загора е създадена със съдействието на община Стара Загора. С нея на 24 ноември 2014 г. бе открито  45-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в града на липите. Сценографията и костюмите на „Отело” са последната съвместна работа на художниците Цветанка Петкова - Стойнова и Борис Стойнов, свързани трайно със Старозагорската опера и оставили ярка следа в облика на съвременното българско оперно и балетно изкуство. 

Източник: БТА


Дата: 24.01.2024