Райна Кабаиванска получи италианската награда „Златен орел“

Райна Кабаиванска получи италианската награда „Златен орел“

Наградата е международна и за първи път се връчва извън пределите на Италия, каза професор Фабрицио Полити, председател на комисията, определяща наградите.

При получаване на наградата си оперната прима благодари на български и на италиански език: „Благодаря ви много. Наистина се развълнувах“. Може би, защото съм възрастна жена, каза с усмивка тя. Добави, че орелът е страхотна птица – птица на свободата.

Тя е най-значимата оперна певица на нашето време, родена в Бургас. Блестящата и кариера обхваща големите оперни театри и концертни зали, на всички континенти, но тя е особено активна в Италия, където пее във всички най-важни театри, се посочва в мотивите за наградата. Тя са дава на Райна Кабаиванска „за нейните изключителни професионални успехи на сцените по света, за убедеността и да предава духа на перфекционизма в кариерата на младите артисти и затова, че избра Италия за своя втора артистична родина“.

„За нея е казано всичко, използвани са най-красивите думи, казани са най-големите суперлативи, ползвани са най-прекрасните прилагателни. Не мога да измисля нещо по-умно от това. Но мога да кажа едно: Благодаря ти, Господи, че даде тя да се роди тук“, каза министърът на културата. „Позволете ми да благодаря на Италия за това, че беше нейна втора родина, втората й майка. Благодаря и поклон“, каза още Кръстю Кръстев.

Същата статуетка – „Златен орел“, беше връчена и на маестро Найден Тодоров, диригент и директор на Софийската филхармония – за майсторството му в създаването на международни музикални проекти и за изключителните му артистични успехи на сцените по света, за майсторството му в създаването на международни музикални проекти и за изключителните му артистични успехи на сцените по света. Наградата ум бе връчена от бившия министър на културата Румен Димитров.

„За мен това е една огромна чест, още повече, че орелът е много специален символ. Орелът е символ на светлината, а днес имаме нужда от светлина, повече от всякога. Орелът има възможността от високо да види всичко, без да забелязва дребните детайли, които ни спират в пътя напред.  Орелът има едно особено качество – когато в средата на живота си е най-слаб, той успява да се възроди и да започне нов живот. Днес човешката цивилизация не е силна. Аз се надявам обаче, че като символът на орела, който е символ и на Италия, нашата цивилизация ще успее да се възроди и да тръгне отново нагоре и напред. Приемам с огромна благодарност тази награда и с надеждата, че този символ ще бъде символ и не предстоящия мир в Европа и по света“, каза Найден Тодоров.

Статуетката „Златен орел“ беше връчена и на маестра Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, за многобройните й творчески успехи, и за инициативата й за майсторско популяризиране на оперното театралното и музикалното изкуство в света, за преки и съвместни дейности в международния културен и артистичен обмен. Статуетката и бе връчена от посланика на Италия у нас – Джузепина Дзара.

„Приемам тази награда с чувство на отговорност и на много голяма гордост – за това, че в 18-ата година на „Златен орел“, когато за първи път тази награда напуска Италия, държавата, в която идва, е България“, каза Димова.

ОЩЕ НАГРАДИ

Награда за заслуги получи Регионалният исторически музей във Варна. Отличието бе приета от доц. д-р Игор Лазаренко, директор на музея – за постоянното сътрудничество и за безценната подкрепа, която оказва на международни инициативи за културен обмен, се посочва в мотивите. В благодарственото си слово, Лазаренко посочи, че това е първата международна награда, която музеят получава.

Специални награди получиха също: директорът на културния център „Двореца“ в Балчик – доц. Жени Михайлова (за „нейната дълбока отдаденост към организационните дейности и подкрепа на международния културен обмен, и за нейната пословична готовност да приветства всяко предложение за социално-културен растеж и развитие“); Елена Драгостинова – директор на музея „Борис Христов“ (за „дълбоката й отдаденост по популяризирането и разпространението на успехите и на творчеството на Борис Христов, и за многобройните реализирани проекти, свързани с международния културен обмен“); проф. Светослав Косев от Великотърновския университет (за „многобройните художествени успехи и образователна дейност, за въвеждане на иновативни технологии и представянето на живописни произведения с добавена реалност“); д-р Антонио Таркуинио – почетен консул на Италия във Варна (за „неговата страст да прославя името на Италия, винаги посветен на автентичната италианска култура и за ролята му в международния културен обмен“).

Специална награда получи и посланикът Джузепина Дзара – за „нейната дълга и ползотворна дипломатическа кариера като представител на Италия в международни органи, за утвърждаване на човешките права и на мира по света, и за активната й роля в културния обмен в културния обмен между Италия и България“.

МЕМОРАНДУМ

Наградата, родена в сърцето на италианските земи – Конка Пелиня, Абруцо, има за цел да съживи италианските ценности чрез признаване на особености заслуги на потомците на италиански фамилии и на личности, отличили се със заслуги в полза на развитието на и територията италианската общност, се посочва в меморандума на „Златен орел“.

Комисията, определяща наградите, е съставена от академици и експерти в областта, и се председателства от професор Фабрицио Полити, бивш декан на Факултета по икономика на университета в Акуила и президент на университетския консорциум в Сулмона, Италия.  Първите награди са връчени там, през 2006 година.

Източник: БТА