Пърформанс-инсталация на танцьори от "Арабеск" е най-новото заглавие в афиша на Yalta Art Room

Пърформанс-инсталация на танцьори от "Арабеск" е най-новото заглавие в афиша на Yalta Art Room

Участват артистите Елизабет Якимова, Марина Попова, Валери Миленков и Румен Михайлов.

"Манипулации, игри, измислици, контрол, материя, зависимост и още нещо. WaR|Raw Faces е пърформанс-инсталация за началото след края, в която зрителя взема активно участие. Той създава, движи, контролира, наблюдава и изпълнява", разказват от екипа на спектакъла.

По думите им отправна точка за създаването на WaR|Raw Faces е войната като сблъсък между воля и зависимост, а пърформанс-инсталацията създава фикционална среда на съществуване, в която инициативата диктува развитието.

Събитието не е подходящо за лица под 12-годишна възраст и такива страдащи от клаустрофобия или фоточувствителна епилепсия.

Музиката е на Станислав Генадиев, костюмите - на Даниела Николчова.

ЕКИПЪТ

Филип Миланов завършва "Театър на движението" в НАТФИЗ, в класа на доц. д-р Александър Илиев. Той е част от трупата на балет "Арабеск", както и съвременен танцов изпълнител на свободна практика. От 2012 насам участва в проекти на танцовата компания "Дерида", както и в други независими творчески проекти. Като хореограф дебютира през 2014, спечелвайки международен конкурс за съвременна хореография на българска музика на името на Маргарита Арнаудова. През 2015 г. печели "Икар" за съвременен танц и пърформанс. Има осъществени над 10 авторски проекта. Хореограф е и в няколко театрални постановки, също така е работил като хореограф за балет "Арабеск", Държавна опера - Русе, Държавна опера - Стара Загора, Държавна опера - Пловдив, ТМПЦ - Варна. 

Марина Попова е танцьор и преподавател в сферата  на съвременния танц. Професионалният си опит добива в трупата на "Арабеск",  където танцува 14 години. Там се среща с хореографа Филип Миланов, с когото продължават работа извън трупата. Марина е част от "Стрийм денс", от 2018.

Елизабет Якимова, на 25 години, завършва средното си образование в Национално училище за танцово изкуство, специалност "Модерен танц" през 2016. Същата година става част от трупата на "Арабеск". Като независим артист, през 2017 г. става част и от "Стрийм денс". През 2021 завършва бакалавърска степен "Балетна педагогика" в НМА "Панчо Владигеров". През 2022 завършва  магистърска степен по същата специалност.

Валери Миленков е съвременен танцов изпълнител и съосновател на "Стрийм денс". През 2007 завършва Национално училище за танцово изкуство със специалност "Класически танц". Той също така е и част от трупата на "Арабеск".

Румен Михайлов е завършил актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. д-р. Атанас Атанасов, в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2019 г. От 2020 г. е част от трупата на ДТ "Невена Коканова", Ямбол. Един от съоснователите на независимите културни организации - сдружение "Клас 5х5" и фондация "Хюмили арт", с които успешно реализира театрални представления, обучителни семинари, драматургични четения и уъркшопове. 

Станислав Генадиев е съвременен танцов изпълнител, хореограф и автор на музика. Той завършва класически танц. Носител е на награди "Икар" за дебют и "Икар" за съвременен танц и пърформанс. Създава музика за множество танцови и театрални проекти.

Даниела Николчова е сценограф и костюмограф. Завършила е сценография, а в момента е докторант в НАТФИЗ, където и води лекции. Работи като сценограф в много театрални постановки в театрите в страната, както и за независими театрални и танцови постановки.

Източник: БТА