Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство"

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство"

"Това е една книга, която пиша 25 години. Тя е с акцент върху шестима от царете на Второто българско царство- Калоян, Иван Асен Втори, Константин Тих-Асен, Теодор Светослав, Иван Александър и Иван Шишман".

В изданието има много нови неща, най-вече от археологическа гледна точка, посочи проф. Овчаров в предаването "12+3".  

"Освен историческите събития, аз съм се опитал да направя образи и портрети на тези царе". 

Във времена на храбри рицари, пагубни нашествия и чумни епидемии, на дворцови интриги, възходи и падения на огромни империи българският народ не само оцелява, но и оставя своя значим отпечатък върху световната история. И сред причините за неговия успех са храбростта и разсъдливостта на редица велики владетели, които не се отказват от грандиозната идея на Симеон Велики за българска империя.

Във "Великите владетели на Второто българско царство" проф. Николай Овчаров разказва увлекателно и изчерпателно тази история, като я поставя в контекста на световната история и дава глас на средновековните летописи, за да може винаги, когато е възможно, читателят да черпи знание направо от изворите. А благодарение на 93 страници с цветни карти, снимки – да види и облика на епохата.

В книгата проф. Овчаров представя и множество малко известни, наскоро установени факти за Второто българско царство – открития, до които се е достигнало благодарение на археологическите разкопки, но и благодарение на проучването на средновековни хроники, хвърлящи нова светлина върху събитията и личностите. "Великите владетели на Второто българско царство" не е просто разказ за един период от българската история. Това е въздействащ, достъпен и емоционален съвременен прочит на цялата българска средновековна история – като част от европейската история и като завет за българите днес.

Представянето й е на 20.03, от 18 часа в хотел "Шератон". 

Източник: БНР


Дата: 20.03.2024