По стъпките на Яна Язова и Ромен Гари в тазгодишните "Литературни маршрути"

По стъпките на Яна Язова и Ромен Гари в тазгодишните "Литературни маршрути"

Първият литературен маршрут днес е с гид Йордан Ефтимов, посветен е на поезията от 90-те години и ще започне от мястото, където е била първата редакция на "Литературен вестник" – до музея на Пейо Яворов на столичната улица "Раковски.

"Редакция е имало и в самия музей след това, в годините. Йордан Ефтимов ще разкаже и за "Ах, Мария" – списанието за литература, както и за вестник "Култура", поясни Тодора Радева, директор на фондация “Прочети София”.

Следващата литературна разходка ще бъде посветена на френския писател Ромен Гари, който е живял на булевард "Дондуков" в София.

"Той е бил дипломат тук след 1944 г. Журналистът Тони Николов ще разкаже за престоя му тук, как градът го е вдъхновил, за да пише, как е бил разследван от "Държавна сигурност". Можем да сме щастливи, че един от големите писатели на XX век е бил в България и е оставил своята следа тук", отбеляза Радева.

В края на месеца почитателите на литературните маршрути ще тръгнат по стъпките на Яна Язова.

"Бурна и трагична съдба има тази наша голяма писателка. Ние сме поканили за маршрута Петър Величков, да разкаже, който се занимава от години задълбочено с изчезналите ръкописи, с трагичните обстоятелства около смъртта ѝ."

Източник: БНР