Парад на лалетата в Балчик

Парад на лалетата в Балчик

Над 50 000 лалета се представят в Парада на лалетата към Университетската ботаническа градина в Балчик. Тази година цветното изложение е част от отбелязването на 130 години Университетски ботанически градини в България. 

Традиционно всяка пролет Университетската ботаническа градина в Балчик е домакин на най-цветното събитие – „Парадът на лалетата“. Тази година представените над 50 000 лалета са от 64 сорта, като новите са 34. Приказните цветни килими са разположени в градина „Разсадника” и „Божествената градина” с обща площ около 1200 квадрата, споделя главният специалист ландшафтна архитектура в градината - Марияна Димитрова. 

Заради студения месец март и закъснението при поникването на луковиците специалистите предвиждат, че до средата на месец май посетителите ще могат да се насладят на невероятната красота на „Парада на лалетата“ в Балчик. Във връзка със 130 годишнината от създаването на Университетските ботанически градини се подготвя юбилейно издание „Книга за лалето – Ботаническо ръководство“. 

Източник: БНР


Дата: 18.04.2022