"Опенхаймер" и "Клети създания" с най-много отличия БАФТА

"Опенхаймер" и "Клети създания" с най-много отличия БАФТА

Килиан Мърфи, Робърт Дауни-джуниър и режисьорът Кристофър Нолан бяха отличени за работата си по "Опенхаймер". Мърфи беше обявен за най-добър актьор за ролята на Джей Робърт Опенхаймер, известен като бащата на атомната бомба, докато Дауни-джуниър спечели наградата за най-добра поддържаща мъжка роля.

Драмата спечели общо седем награди БАФТА, включително за най-добър филм. Обявеният за най-добър режисьор Кристофър Нолан благодари на актьорския състав, воден от "несравнимия и безстрашен Килиън Мърфи" и също така призна заслугите на всички подкрепили филма "за това, че са се заели с нещо мрачно".

"Клети създания" отнесе пет награди, включително най-добра женска роля на Ема Стоун. За поддържаща женска роля бе отличена Да'Вайн Джой Рандолф за играта си в "Заседнали".

Изненадващо като обявяващ наградата на "Опенхаймер“" за най-добър филм се появи 62-годишният Майкъл Джей Фокс, който повече от 30-години е болен от Паркинсон. Той получи бурни овации от публиката.

Макар и с доста номинации филми като "Барби", "Маестро" и "Убийците на цветната луна" не спечелиха нито една награда.

Принцът на Уелс, който е президент на БАФТА, зае своето място сред холивудските суперзвезди в първия си високопоставен кралски ангажимент след скорошната операция на съпругата му Кейт. Медиите коментират, че макар и често гласуващите за БАФТА и „Оскар“ да имат разминавания, очакванията този път са, че „Опенхаймер“ ще повтори успеха си и на церемонията на 10 март в Dolby Theatre в Лос Анджелис.

Източник: БНР


Дата: 20.02.2024