Новият изложбен сезон в Галерия „Видима“ започва с представяне на художника Пламен Легкоступ

Новият изложбен сезон в Галерия „Видима“ започва с представяне на художника Пламен Легкоступ

„Заглавието на експозицията „Многоликият четиринадесети“  не е подбрано случайно. Идеята се оформи след като стана ясно, че денят за откриването е точно 14-и февруари. Обикновено когато човек чуе за тази дата се сеща за Деня на лозаря (Трифон Зарезан) или за Деня на влюбените, Св. Валентин. Но на този ден е и Успението на св. Кирил Славянобългарски, и денят на археолога, и още други празници. Тъй като смятам художниците не само за създатели на красота и хора, които представят пред обществото различни идеи, но и за просветители, реших да включа в изложбата творби, представящи тези четири празника. Още повече че това се вписва в моята стилистика“, каза за БТА Пламен Легкоступ. 

В изложбата са включени творби, сътворени след 2020 г. Ще бъдат показани 30 картини. Девет от тях са литографии, а останалите са изпълнени с акрилни бои върху платно. Представени са три цикъла на творческите търсения на Легкоступ, като основен цикъл са рибите. 

Те разказват много, въпреки че са мълчаливи. Говорят уж за историята, а пречупват човешките взаимоотношения през погледа на съвременника. Всяка една риба е притча, заплувала нанякъде, носи нещо на гърба си, среща друга риба. Друг цикъл са „Античните съдове“, а трети – „Средновековните градове“, казва още за своите произведения Пламен Легкоступ.

Източник: БТА