Нидал Алгафари: Любовта е основният двигател на всичко, което се случва по света

Нидал Алгафари: Любовта е основният двигател на всичко, което се случва по света

"Това, което се опитвам да разкажа в романа, е една много малка част от случващото се преди и след промяната на режима, който ние наричахме "социализъм". Както и да разкажа за причините, довели до разрухата в Сирия. Тя някак си успя да събере всичко, което се случваше в Ирак и в другите арабски държави. Да потърся в този роман причините за тази многомилионна миграция, за нещастието, сполетяло люлката на тези земи, които са на най-древната цивилизация. Но най-вече този роман е за любов. Любов, която е неудържима. Любов, която е много различна - търсеща и намираща. Или любов безгрешна. Любов, проникваща между наложените традиции, различните култури, зловещите диктатури", разказа той и уточни, че това е сблъсъкът на двамата му герои - тя е българка, мюсюлманка, преживяла "възродителния процес", а той - сириец.

"Най-трудното в този роман ми беше как да разкажа на читателите в България и въобще по света за онзи сковаващ ужас, в който живеят хората в Сирия и въобще в арабските диктатури", подчерта авторът.

Представянето на книгата на Нидал Алгафари ще бъде на 21-ви ноември, вторник, от 19 часа, Литературен клуб "Перото", НДК .

Източник: БНР


Дата: 21.11.2023