Невена Екимова представя изложба с изделия втора ръка

Невена Екимова представя изложба с изделия втора ръка

За проекта си авторката подбира ръчно бродирани кърпи, възглавници, гоблени, фрагменти от мебели и други декоративни изделия втора ръка, а “Сезонът на Кали” е предисловие на “Травма и тривия” - книга-самиздат, която се очаква да се появи през юни.

"Животът отесня като чифт дънки. Останаха две неща за правене с буквичката С: да се сдухваш и да спиш. Злоупотребявам с уелнес и езотерични учения. Знаехте ли, че в момента се давим в последната четвърт на ерата на Кали? Много скоро се очаква всички да придобием нежносиния ѝ цвят. Губят ми се нюансите, кое е ужасно и кое - забавно. Двуглавата ламя с острите зъби се развлича със самоунищожение. В този свят няма нищо безобидно, опасности дебнат навсякъде, най-вече отвътре. Каква по-сериозна травма от началото на остаряването?", коментира Невена Екимова.

Невена Екимова е визуален артист, базиран в родния си град Габрово. Учила е съвременно изкуство в Норвегия и Исландия. Завършва бакалавърска степен в художествената академия Valand, в Гьотеборг, Швеция. Има две самостоятелни изложби "Хазяинът" (2018) и "Три пъти вътрешности" (2021), както и участия в групови изложби.

Математиката и политиката са константни елементи в работата й, дори това да не се забелязва с просто око. Интересува се от психология и философия и често се възползва от “емоционалната дисекция, която предлагат пърформанса и поезията”.

Източник: БТА