Недостижимият Яша Хайфец

Недостижимият Яша Хайфец

"Всички ние можем вече да счупим лъковете си" – казва самият крал Фриц Крайслер, след като чува младия Яша. Впрочем и двамата са родени на 2 февруари, единият през 1875, другият през 1901 г. След като записва "Фантастично скерцо" на Бацини, в следващите десетилетия малцина цигулари смеят да посегнат към тази пиеса.

Яша Хайфец е роден във Вилнюс. Започва да свири на три години с баща си, който е преподавател по цигулка. Първото си явяване пред публика прави на седем години, като изпълнява цигулковия концерт на Менделсон. През 1910 година заминава за Санкт Петербург да учи при Леополд Ауер. Концертира в Германия и Скандинавия, а в Берлин се запознава лично с Фриц Крайслер, който му акомпанира на пианото за концерта на Менделсон. Тогава Крайслер произнася думите, цитирани по-горе. През април 1911 година младият виртуоз свири пред 25 000 слушатели в Санкт Петербург и фурорът е толкова голям, че полицията трябва да се намеси, за да предпази момчето. 
Вече 13-годишен, той изнася концерт с Берлинската филхармония, дирижирана от Артур Никиш. Преди революцията в Русия семейството на Хайфец заминава за Америка.

Източник: БНР